Nieuw: BIN Destelbergen

Op vraag van de inwoners werd in Destelbergen een nieuw buurtinformatienetwerk of BIN opgestart.

Wat is een BIN?

Een BIN, of buurtinformatienetwerk, is een structurele samenwerking tussen buurtbewoners en politie om elkaar op de hoogte te houden van wat er gebeurt in de buurt. Die uitwisseling van informatie zorgt voor meer sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel. Aan het hoofd van een BIN staan een of meerdere coördinators (verkozen b

logo BIN

Hoe werkt een BIN?

Als je als BIN-lid verdachte situaties, personen, voertuigen of gedragingen opmerkt in je buurt, verwittig en informeer je de politie. Dit doe je door zonder twijfelen te bellen naar het noodnummer 101. Geef je voldoende concrete gegevens mee en beschouwt 101 je melding als ernstig, dan worden alle aangesloten bewoners van jouw BIN telefonisch ingelicht.

Een ingesproken bericht wordt automatisch verstuurd naar elk opgegeven telefoonnummer. Je kan dit bericht beluisteren via je vaste telefoon of je gsm. Indien je telefoon niet opneemt, contacteert het systeem het tweede of derde nummer dat je hebt doorgegeven (bijvoorbeeld je gsm-nummer of het nummer van je partner). Heb je een antwoordapparaat, dan wordt de boodschap hierop opgenomen en niet meer herhaald. Door op het einde op toets 2 te drukken, bevestig je dat je het bericht gehoord hebt.

De politie gaat na wat er aan de hand is en kan een patrouille sturen. De BIN-leden zijn intussen alert, steken de lichten aan en verwittigen de politie als ze de verdachte(n) opmerken of om onmiddellijk nieuwe feiten door te geven. Zo kan de politie gericht interventiepatrouilles aansturen om de verdachte(n) verder op te sporen.

Nadien geeft de politie feedback aan de BIN-coördinatoren.

Aansluiten?

Heb je interesse om aan te sluiten bij BIN Destelbergen, dan kan je contact opnemen met een van de twee coördinatoren:

Voor alle andere buurtinformatienetwerken van politiezone Regio Rhode & Schelde, kun je informatie inwinnen via deze pagina.

Labels