Donkere dagen in aantocht

De winter staat voor de deur: enkele goede gewoonten om ongewenste gasten te vermijden

De dagen worden korter, er is minder volk op straat en u ziet uw buren minder. Een goede gelegenheid voor de inbrekers om hun slag te slaan, vooral in de vooravond. Niets doen is geen oplossing, hieronder enkele tips om u een rustige winter te bezorgen.

Vijf eenvoudige tips

  • Sluit ramen en deuren steeds met een sleutel, zelfs als u maar eventjes weg bent. Neem de sleutels er ook af. Inbrekers hebben slechts een tiental minuten nodig om uw meest kostbare zaken mee te nemen.
  • Laat aantrekkelijke voorwerpen, zoals uw GSM, laptop of GPS niet rondslingeren. Berg ze op op onverwachte plaatsen in plaats van ze in het zicht te leggen. Zet uw TV en Hifi-keten niet op zichtbare plekken. Doe gordijnen en overgordijnen dicht, zodat de inbrekers de aantrekkelijke zaken in uw woning niet kunnen zien.
  • Geef steeds de indruk dat er iemand aanwezig is: laat de verlichting op willekeurige tijdstippen aangaan, laat uw brievenbus leegmaken in geval van afwezigheid en vraag aan uw buren om de rolluiken op en neer te laten.
  • Registreer de serienummers van uw toestellen en hou een inventaris bij met een beschrijving van de voorwerpen en het serienummer ervan. Wat juwelen en kunstwerken betreft, neem foto's. Zo kunnen ze, als ze na een diefstal teruggevonden worden, teruggegeven worden. U kan uw toestellen eveneens markeren om inbrekers af te schrikken.
  • Berg het materieel dat de inbreker zou kunnen gebruiken, op (vb.: ladder, tuinmaterieel en -meubelen, …).

Contacteer uw diefstalpreventieadviseur

Vergeet niet dat u een beroep kan doen op uw diefstalpreventieadviseur om te controleren of uw woning goed beveiligd is tegen inbraken.

Hij/zij kan u adviseren om deuren en ramen te verstevigen en u enkele eenvoudige tips geven. Bovendien is deze dienst volledig gratis. Neem contact op met uw politiezone om een afspraak te maken.

Denk aan de belastingvermindering

U krijgt een belastingvermindering van 50% van het geïnvesteerde bedrag, met een plafond van 730 € voor alle investeringen om uw woning te beveiligen tegen inbraken. Het is binnenkort eindejaar, denk dus nu aan deze besparingsmogelijkheid.

Voor meer info over de belastingvermindering kan u terecht op www.besafe.be - rubriek Burgers - Mijn huis.

Inbraakpreventieadviseur: speciaal opgeleide politieman die op uw verzoek persoonlijk en praktisch, kosteloos en vertrouwelijk, advies geeft over de beveiliging van uw woning tegen inbraken of diefstallen/aanslagen in uw handelszaak.

Labels