Wielertoeristen

Een aangenaam eerste zonnetje en ze worden gespot: de dames en heren die al wielrennend hun sportief gehalte naar een hoger peil halen. Soms ergerlijk voor de autobestuurders maar wel een fijn signaal dat de lente en zomer er weer aankomen.

wielertoeristen

Als je fietst in groep, regelt de wetgeving de modaliteiten voor het rijden in groep. Er zijn twee mogelijkheden : de groep volgt dezelfde regels als de individuele fietser. In dit geval heeft de groep meer mogelijkheden, maar ook bepaalde verplichtingen. Of de groep volgt de regels voor het fietsen in groep waarbij het gebruik van de fietspaden niet meer verplicht is. Met maximum twee naast elkaar rijden mag altijd, op voorwaarde dat je gegroepeerd blijft. Op een baan zonder rijstroken mag je niet meer dan een breedte gelijk aan die van één rijstrook en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan in beslag nemen. Op een rijbaan met rijstroken gebruik je alleen de rechterrijstrook.

Wat betreft wegkapiteins en begeleidende auto's (als de groep de regels volgt voor fietsers in groep) geldt het volgende:

Van 15 tot 50 fietsers moeten 1 of 2 wegkapiteins zijn en zijn 1 of 2 begeleidende auto's toegelaten. Indien er één begeleidend voertuig is, moet dit de groep volgen. Van 51 tot 150 fietsers zijn tenminste 2 wegkapiteins en 2 begeleidende auto's verplicht.

De wegkapiteins moeten ten minste 21 jaar oud zijn en om de linkerarm een band dragen met de nationale driekleur en het woord "wegkapitein". Op kruispunten zonder verkeerslichten kunnen ze het verkeer stilleggen door middel van een bord met afbeelding van verkeersbord C3 (witte cirkel met rode rand), en kunnen ze aanwijzingen geven. De wegkapitein moet geen lijst van de deelnemers meer in zijn bezit hebben. De begeleidende auto's moeten de groep op ongeveer 30 m voorafgaan of volgen. De begeleidende auto's moeten een speciaal bord voeren, goed zichtbaar voor het tegemoetkomend en achteropkomend verkeer.

Labels