Verkeersovertredingen

Stel: u begaat een snelheidsinbreuk die werd vastgesteld door een bemand toestel. Dus de snelheidsmeter zit ingebouwd in een voertuig, de flitswagen, zeg maar. We nemen een foto van uw VOERTUIG. Dat wil niet zeggen dat we u als bestuurder aanduiden. Maar het gegeven dat wij hebben is enkel de nummerplaat. Wij mogen daarom in eerste instantie aannemen dat de overtreding begaan werd door de titularis van de nummerplaat.

Wanneer de snelheidsinbreuk niet te hoog is, is er nog een mogelijkheid voor het onmiddellijk innen van dit bedrag. Daartoe sturen wij u een uitleg over de overtreding vergezeld van een standaard antwoordformulier zodat u als titularis duidelijk kan maken of uzelf de overtreding beging of misschien iemand anders uw voertuig bestuurde. Daarnaast kunnen er ook externe factoren zijn waarvan u denkt dat ze de overtreding rechtvaardigen. Dat vult u in op het standaardformulier. (U kan ook met de overtreding akkoord gaan en betalen natuurlijk).

En de dag nadien, u heeft het standaardformulier waarbij u de overtreding betwist nog niet eens aan ons terugbezorgd, ligt er al een overschrijving in uw brievenbus. Hoe kan dat?

Wel, het is zo dat wij als politie de vaststellingen verrichten, maar het innen van de boetebedragen (die overschrijving) gebeurd door de Belgische Post. Hoe weet de post nu dat u een overtreding opliep? Bij het afsluiten van de onmiddellijke inning krijgt de post namelijk van ons uit een automatische opdracht om een overschrijving over te maken aan de titularis van de nummerplaat.

De Post zendt ondertussen haar overschrijving waarmee ze het bedrag willen innen en weet eigenlijk niet of u al dan niet de overtreding betwist om welke reden ook. Als u betwist, dan hoeft u gewoon in eerste instantie die overschrijving niet te betalen.

Als wij van u het antwoordformulier ontvangen, dan sturen wij dit door naar de dienst Minnelijke schikkingen op het Parket, waar er over de betwisting zal beslist worden.

Het kan zelfs voorvallen dat u eerder de inning krijgt dan de uitleg over de overtreding. Dat komt omdat het gewoon twee verschillende diensten zijn van waaruit de correspondentie vertrekt.

Labels