Sta ik geparkeerd of sta ik stil ?

Om dat te begrijpen moeten we de basisdefinities even opnieuw oprakelen:

Gestopt voertuig : Dat is het geval als u met uw voertuig moet stoppen voor een rood verkeerslicht, om voorrang te geven aan een andere bestuurder, enz. Uw voertuig neemt in feite nog altijd deel aan het verkeer, het is slechts tijdelijk gestopt, onafhankelijk van uw wil.



Geïmmobiliseerd voertuig : Wanneer uw voertuig niet meer kan deelnemen aan het verkeer bv. omwille van een panne, een ongeval of de beslissing van een bevoegd persoon. Het feit dat uw voertuig niet meer deelneemt aan het verkeer, is onafhankelijk van uw wil.



Stilstaand voertuig : Als u uw voertuig immobiliseert gedurende de tijd die strikt nodig is om personen te laten in- of uitstappen of om zaken te laden of te lossen, dan staat uw voertuig stil. Het neemt niet meer deel aan het verkeer, maar het is in dit geval het gevolg van uw eigen beslissing.



Geparkeerd voertuig: Als u uw voertuig langer dan de tijd, die nodig is om personen te laten in- of uitstappen of om zaken te laden of te lossen, immobiliseert dan staat uw voertuig geparkeerd. U heeft dus beslist om niet meer te rijden. Of u nu al dan niet achter het stuur blijft zitten of de motor al of niet laat draaien - wat trouwens zeer slecht is voor het milieu EN een inbreuk op artikel 8.6 van de wegcode is - speelt geen enkele rol.

Labels