Resultaten BOB eindejaarscampagne

Tussen 14 december 2012 en 28 januari 2013 controleerde de politie meer dan 270 000 bestuurders, het hoogste aantal sinds de lancering van de Bob-campagnes.

De doelstelling, 250 000 alcoholcontroles, werd dus ruimschoots behaald.



2,9 % van de gecontroleerde bestuurders testte positief, de grote meerderheid van de gecontroleerde bestuurders (97 %) heeft de boodschap van de campagne dus begrepen.

Volgens staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet mogen deze positieve cijfers ons echter niet afleiden van het feit dat rijden onder invloed van alcohol nog steeds een probleem is voor de verkeersveiligheid, vooral tijdens de nachten.

Meer dan 35 % van de bestuurders, betrokken in een ongeval, was onder invloed van alcohol.

Meer dan 33,7 % van de bestuurders, betrokken in een ongeval tijdens de nacht, had een ademalcoholgehalte boven de 0,35 UAL. Deze cijfers tonen aan dat alcohol en rijden absoluut niet verenigbaar zijn.





Een analyse van de cijfers toont aan dat er duidelijke verschillen zijn tussen de provincies.

In Oost-Vlaanderen werden 37 053 ademtesten afgenomen, 1116 daarvan betroffen positieve bestuurders (3 %). Dat maakt dat 2 547 bestuurders per 100 000 inwoners gecontroleerd werden.



De alcoholcontroles houden niet op met het einde van de Bob-campagne. Gedurende het volledige jaar zal Bob opnieuw in de schijnwerpers gezet worden. Het BIVV lanceert intussen een nieuwe Bob-actie ter gelegenheid van Valentijn om de boodschap van de Bob-campagne levendig te houden voor bestuurders die een restaurantbezoek plannen met hun geliefde partner als passagier.

Er wordt een wedstrijd georganiseerd op www.bob.be waarbij aan de deelnemers wordt gevraagd om te beschrijven wat volgens hen de meest romantische manier is om terug te keren naar huis op een veilige manier.



Bron: Belgische instituut voor de verkeersveiligheid vzw.

Labels