CYBERCRIME

GEEF NOOIT INLOGGEGEVENS OF CODES TELEFONISCH DOOR !!!

LAAT UW COMPUTER NOOIT VAN OP AFSTAND OVERNEMEN DOOR ONBEKENDEN !!!


Opgepast voor Microsoft scam



Recent zijn er in onze politiezone gevallen van 'microsoft scam' geregistreerd.



'Microsoft scam' is een vorm van oplichting waarbij de slachtoffers werden opgebeld op een vast toestel door een zogenaamde Microsoft-medewerker.



Het slachtoffer krijgt te horen dat er een veiligheidsprobleem is met zijn computer en krijgt een voorstel om zijn computer te laten beveiligen. Er wordt gevraagd de computer op te starten en naar een bepaalde website te surfen. Op de website moet een applicatie worden gedownload die de dader toelaat de computer over te nemen. Eénmaal de computer is overgenomen, worden een aantal schermen geopend met foutmeldingen.



Deze verwijzen volgens de oplichters op problemen met het computersysteem. Er wordt gevraagd een geldsom te betalen. Indien het slachtoffer betaalt, worden manipulaties uitgevoerd op de pc van het slachtoffer en worden een aantal gratis beveiligingstools geïnstalleerd. Indien het slachtoffer niet betaalt, wordt de toon agressiever en wordt de computer geblokkeerd.



Ontvangt u zo'n oproep ? Maak de oproeper dan duidelijk dat u niet op het aanbod ingaat en dat u weet dat het om een oplichtingszaak gaat maar probeer eerst om volgende inlichtingen te krijgen en doe vervolgens aangifte bij de politie.



Welke informatie is nuttig om aan de politie door te geven ?





- Voor welke firma werkt de oplichter zogezegd ?

- Van waar belt de oplichter (land) ?

- Welk nummer verscheen op uw toestel ?

- Met welke naam stelt de oplichter zich voor ?

- In welke taal werd u aangesproken ? accent ?

- Wat is het zogenaamde probleem ?

- Welk paswoord moest ingetikt worden ?

- Heeft de oplichter controle over u pc gekregen ?

- Heeft de oplichter persoonlijke gegevens van u doorgekregen ?

- Welke prijs stelde de oplichter voor ?

- Welke betalingsmethode werd voorgesteld ?

- Heeft u betaald ?



U kan aangifte doen waarbij de politie een proces-verbaal zal opmaken dat wordt overgemaakt aan de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale gerechtelijke politie. Deze dienst bundelt alle processen-verbaal en maakt een rapport op dat aan buitenlandse overheidsdiensten wordt overgemaakt.

Brochure CYBERCRIME

Labels