CO, een stille moordenaar

Koolmonoxide (CO) is de nummer 1 op de lijst van doodsoorzaken door vergiftiging . Het ontstaan is echter niet altijd te voorkomen. Daarom geven we hier een aantal nuttige tips die het risico op de vorming van CO kunnen verminderen en dus uw leven kunnen redden.

CO ontstaat onder andere door de slechte verbranding van een verwarmingsketel of waterverwarmer. Elektrische apparaten vormen dus wat dat betreft geen enkel risico.



Enkele goede gewoonten: Laat jaarlijks al uw verbrandingstoestellen nakijken door een erkende installateur: niet alleen uw verwarmingsketel en kachel(s), maar ook het systeem voor de productie van warm water en uw schoorsteen ; Verlucht elke ruimte dagelijks gedurende minstens 10 minuten; Zorg ervoor dat uw badkamer - als daar een waterverwarmer of iets dergelijks aanwezig is - een "lage ventilatieopening" heeft (bv. een roostertje onderaan in de deur) en een "hoge ventilatieopening" (bv. een afvoerpijp voor de waterverwarmer); Sluit verluchtingsroosters nooit af en zorg steeds voor een goede ventilatie ; Volg altijd de gebruiksaanwijzing van uw verbrandingstoestellen op en laat extra verwarmingstoestellen nooit continu branden ; Plaats een eventuele stroomgenerator altijd buiten het gebouw ; Verwarm nooit een ruimte met een toestel dat daar niet voor ontworpen is, zoals een barbecue, een fornuis, een vuurkorf ... ; Gebruik bij voorkeur geen verplaatsbare verbrandingstoestellen die niet op een afvoer of schoorsteen zijn aangesloten; als u ze toch gebruikt, laat ze dan nooit langer dan een uur achtereen aanstaan ; Installeer een CO-detector die voldoet aan de Europese normen (voorzien van een EU-label) in ruimtes waar een verbrandingstoestel (met vlam) staat.

Met dank aan secunews voor deze nuttige info.

Labels