Bereid uw auto voor op de winter

De accu wordt tijdens de wintermaanden extra belast: door gebruik van verwarming, airco en ruitenwissers. De levensduur van een accu ligt ongeveer tussen de drie en zeven jaar. Bij een dalende temperatuur wordt de capaciteit van een accu minder. Dit leidt (met name bij oude accu's) tot het moeilijker of zelfs helemaal niet kunnen starten van de motor. Controleer de accu of laat dit doen en zorg tijdig voor een nieuwe accu.

Banden en velgen: Controleer regelmatig de bandenspanning en het profiel van uw banden. De juiste spanning staat in het instructieboekje van uw auto. Op de banden moet minimaal 4 à 5 mm profiel zitten. Het is verstandig in de winter met winterbanden te rijden. Zorg er verder voor dat u in de winter een volwaardig reservewiel heeft, in plaats van een thuiskomer.

Verwarming en airco: in de winter is het extra belangrijk dat uw verwarming en airco het goed doen. Als dit niet het geval is, is het verstandig naar een specialist te gaan. Vooral bij moderne auto's kan dit een zeer complex systeem zijn.

De V-riem of multiriem zorgt voor de aandrijving van de dynamo en de koelvloeistofpomp. Als deze riem kapot scheurt kan de accu niet meer worden opgeladen door de dynamo. Ook de koelvloeistof kan dan niet meer worden rondgepompt. Het is belangrijk de riem te controleren op eventuele scheuren en rafels. Ook de spanning is van belang. Als u een piepend of gierend geluid hoort is de riem niet voldoende gespannen.

Auto wassen: Houd uw auto in de winter goed schoon, als de weg vol pekel ligt. Vooral de onderkant van uw auto en de velgen moeten schoon zijn. Door de pekel treedt verroesting eerder op. Behandel uw auto na het wassen met speciale wax. Dit geeft extra bescherming tegen pekel.

Gebruik geen handrem: Als u uw handrem aantrekt, kan de kabel vastvriezen bij extreem lage temperaturen. Zet uw auto eerder in versnelling of gebruik wielblokken als u op een helling parkeert.

Voorkom vastvriezen van deuren: dit doorde rubbers van de deuren en achterklep met siliconenspray in te smeren. Ook het aanbrengen van talkpoeder op de rubbers voorkomt vastvriezen. Een spuitbus met slot ontdooier is handig om in uw tas te hebben, laat deze niet in uw auto liggen.

Ruit ontdooien: Zorg dat u een spuitbus met ruitontdooier op zak hebt. Vul het ruitenwisservloeistof reservoir met antivries sproeiervloeistof die tot minimaal -30 °C goed blijft werken. Controleer of de ruitenwissers nog goed functioneren. Als deze natte strepen over de ruit trekken of juist heel stroef gaan, kunt u ze beter vervangen. Gebruik in de winter, als het 's nachts vriest, een raamhoes voor als uw auto geparkeerd staat. Dit bespaart u een hoop krapwerk.

Verlichting: In de winter is goed functionerende verlichting nog belangrijker vanwege de donkere dagen. Controleer of alle lampjes in en rondom uw auto goed werken en vervang deze indien nodig.

Labels