Baggerwerken op de Moervaart en Bovendurme tijdelijk stopgezet

Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV heeft de baggerwerken op de Moervaart en de Bovendurme tijdelijk stopgezet. De temperatuur van het water is te hoog waardoor het zuurstofgehalte in het water lager ligt dan normaal en de kans op vissterfte vergroot wordt. De werken worden in het najaar hervat. De herstellingswerken aan de Kalvebrug in Wachtebeke gaan wel door zoals gepland.



Begin mei startte waterwegbeheerder met noodzakelijke baggerwerken op de Moervaart en de Bovendurme. Door het baggerslib in verschillende zones te verwijderen kan het pleziervaartverkeer in de toekomst vlotter passeren en wordt de waterafvoer verbeterd. Afgelopen week werden op verschillende locaties dode vissen aangetroffen. Naar aanleiding van deze vissterfte heeft de waterwegbeheerder bijkomend advies gevraagd aan het Agentschap Natuur en Bos. Eind vorige week werd op basis van dit advies beslist om dag en nacht te beluchten en bijkomende beluchting te installeren zodat vissen meer zuurstof kregen.



Uit bijkomend onderzoek blijkt nu dat deze remediërende maatregelen onvoldoende zijn. Het zuurstofgehalte van het water blijkt, mede door het warme weer tijdens het voorjaar, te laag. Waterwegen en Zeekanaal NV beslist daarom om de werken tijdelijk stil te leggen tot het najaar. In deze periode is de temperatuur van het water voldoende gedaald zodat het risico op vissterfte sterk verminderd wordt.



Kalvebrug ontoegankelijk tijdens herstellingswerken



De aannemer rond de werken vandaag af, vanaf morgen zijn alle beweegbare bruggen opnieuw beschikbaar voor het verkeer. De herstellingswerken aan de Kalvebrug in Wachtebeke gaan wel door zoals gepland. Deze werken starten op maandag 2 juni 2014 en duren ongeveer 4 weken. Tijdens de werken is de brug ontoegankelijk voor alle verkeer. Er wordt een plaatselijke omleiding voorzien.

Labels