Festival The Qontinent in Wachtebeke

Hardstylefestival The Qontinent in Wachtebeke verwelkomde het afgelopen weekend ongeveer 30.000 bezoekers. Politiezone Regio Puyenbroeck stond in voor de veiligheid en de openbare orde. Verkeershinder en ernstige incidenten bleven beperkt. 

toestel drugdetectie

“Het festival verliep veilig, een aantal kleine incidenten niet te na gesproken. De kiss and ride-zone en de systematische aanwezigheid van taxi’s voor het brengen en halen van bezoekers zorgden mee voor een veilige situatie op de baan voor mensen die toch een glaasje te veel op hadden. We zagen ook veel bezoekers die samen reisden, telkens met een BOB aan het stuur”, aldus Joachim Van de Sijpe, waarnemend korpschef van Politiezone Regio Puyenbroeck.

De veiligheidscel, samengesteld uit afgevaardigden van de organisatoren, de veiligheidscoördinator, de hulpdiensten (brandweer, medisch, politioneel), het Provinciaal Domein Puyenbroeck en de burgemeester van de gemeente Wachtebeke kunnen tevreden terugblikken. Het festival bleef gespaard van ernstige incidenten en de verkeershinder bleef beperkt, wat niet evident is voor een landelijke gemeente die een toestroom van 30.000 bezoekers te verwerken krijgt. De geluidsnormen werden door de organisator permanent gemonitord, waardoor de overlast voor de omwonenden beperkt bleef. 

Gerechtelijke feiten

De politie controleerde bezoekers op de aanwezigheid van verdovende middelen en verboden wapens aan de ingang en op de parking, op de camping en op het festivalterrein. Zij werden hiervoor bijgestaan door een hondenteam van de federale politie en door het Technisch Steunteam van de scheepvaartpolitie, dat over hoogtechnologische apparatuur beschikt voor de detectie van drugs. Er werden joints, cannabis, hasj, XTC, cocaïne, ketamine, speed en LSD in beslag genomen. Een persoon werd door de security van de organisatie gevat met een mes en overgedragen aan de politie. Het wapen werd in beslag genomen.

In opdracht van het Parket Oost-Vlaanderen kregen bezitters van een hoeveelheid verdovende middelen bestemd voor eigen gebruik of dragers van verboden wapens een onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) voorgesteld. Wie betrapt werd met grotere hoeveelheden verdovende middelen of wie verdacht werd van het verhandelen van verdovende middelen werd in opdracht van het Parket gearresteerd. 91 personen kregen een onmiddellijke minnelijke schikking, goed voor een totaal bedrag van 14.525 EUR. 13 personen kregen een proces-verbaal. 

Door het systeem van de onmiddellijke minnelijke schikking (OMS) willen het parket en de politie het drugsprobleem aanpakken door een lik-op-stukbeleid toe te passen. De betrapte gebruiker wordt zo meteen na de vaststelling geconfronteerd met het gerechtelijke gevolg van drugbezit.

Verstoring openbare orde

Twee personen werd bestuurlijk aangehouden wegens verstoring van de openbare orde en later terug in vrijheid gesteld. 

Verkeerscontroles

Politiezone Regio Puyenbroeck voerde in de onmiddellijke omgeving van het festival ook verkeerscontroles uit, voornamelijk gericht op het rijden onder invloed van alcohol en verdovende middelen. Bestuurders werden omgeleid naar de parking van het Provinciaal Domein Puyenbroeck voor een grondige controle. 

Elf personen werden betrapt op het gebruik van verdovende middelen achter het stuur, twee daarvan hadden ook teveel gedronken. Daarnaast werden nog twee bestuurders betrapt op sturen onder invloed van alcohol. Twee bestuurders kregen een onmiddellijke inning voor het gebruik van de GSM achter het stuur, drie bestuurders waren niet in orde met het rijbewijs. Eén voertuig bleek een verlopen keuring te hebben en een niet verzekerd voertuig werd getakeld. Een bestuurder kreeg een onmiddellijke inning voor onaangepast rijgedrag. 

Labels