Bijna 300.000 EUR nadeel aan cybercrimemisdrijven

Tijdens de eerste vier maanden van 2023 werden binnen Politiezone Regio Puyenbroeck 92 misdrijven aangaande cybercriminaliteit geacteerd. Het totale genoteerde financiële nadeel bedroeg 296.352 euro.

cybercrime

Oplichtingen met internet

Zo werden er 33 oplichtingen met internet, goed voor een totaal nadeel van 160.029 euro, aangegeven. Oplichting met internet houdt in dat iemand zich - door middel van een list - gelden, goederen of andere voordelen laat afgeven of leveren. Daders maken hier vaak gebruik van valse namen of hoedanigheden. Het initiatief voor de betaling ligt bij het slachtoffer dat via list wordt bespeeld door de verdachte. Het slachtoffer ontvangt bijvoorbeeld een bericht van een onbekend nummer waarmee iemand zich voordoet als de zoon of dochter. Deze persoon vraagt vervolgens om een dringende betaling uit te voeren. Of je leert iemand kennen via sociale media en gaat een online relatie aan. Nadien vraagt deze persoon om geld over te maken om te kunnen afreizen om het slachtoffer te ontmoeten. Het zal echter nooit tot een ontmoeting komen.

Daarnaast werden er 52 misdrijven van informaticabedrog geacteerd tijdens de eerste vier maanden van 2023, waarbij het totale nadeel ongeveer 112.071 euro bedroeg. Bij informaticabedrog wil de dader zichzelf of iemand anders via datamanipulatie verrijken. Dit kan bijvoorbeeld door geld uit een automaat te halen met een gestolen bank- of kredietkaart. Of door te vissen naar de vertrouwelijke bankaartgegevens bij het slachtoffer neemt de dader de controle over de bankrekening en gebruikt deze gegevens om betalingen uit te voeren vanop de rekening van het slachtoffer (modus ‘phishing’).

Bij de overige vormen van cybercriminaliteit, zoals hacking, datasabotage en valsheid in informatica werd nog eens een nadeel van 24.252 euro geregistreerd. Bij deze feiten wordt het slachtoffer voornamelijk afgeperst om te betalen in ruil voor het niet verspreiden van expliciete beelden die de dader heeft bekomen na hacking of werd het toestel van het slachtoffer geblokkeerd na datasabotage (ransomware).

Preventie

Een gezonde argwaan is de eerste stap tegen cybercriminaliteit. Oplichters brengen mensen vaak met verzonnen verhalen in de war en maken van deze verwarring dankbaar gebruik om toe te slaan. Houd in ieder geval de persoonlijke toegangscodes van uw online accounts, uw bankgegevens en uw paswoorden geheim.

Op www.safeonweb.be vindt u alvast een aantal bruikbare tips om u veilig op het internet te begeven.

Doe van elk cybercrimemisdrijf of poging ertoe aangifte bij de politie. Hoe sneller u aangifte doet, hoe groter de kans dat het geleden nadeel of een deel ervan kan worden gerecupereerd. Blokkeer uw bankkaarten via cardstop (078 170 170) en verwittig meteen uw bank wanneer het een bankkaart of de toegang tot uw bankgegevens betreft.

Labels