Snelheidscontroles tweede trimester 2023

Tijdens het tweede trimester van 2023 werden door Politiezone Regio Puyenbroeck op het grondgebied Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate 38.586 voertuigen op snelheid gecontroleerd. 3.167 bestuurders (8,21%) reden te snel. Dat is 0,20% minder snelheidsovertredingen dan er tijdens het eerste trimester van 2023 werden vastgesteld. 

flitsen

De controles werden uitgevoerd in zones waar 30, 50 of 70 km/u is toegestaan. In Moerbeke en Wachtebeke werden meer dan 10% overtredingen vastgesteld. Lochristi dook daar met een totaal van 9,43% overtreders net onder. Zelzate deed het veruit het best met 5,04% snelheidsovertredingen.

Zone 30 km/u

Zone 30 km/u haalt in de vier gemeenten de slechtste cijfers. Terwijl Moerbeke en Wachtebeke de schade nog enigszins wisten te beperken tot minder dan 20% overtredingen, scoorde Zelzate 25% en Lochristi zelfs 38% overtredingen. Bestuurders die er minstens dubbel zo snel als toegelaten reden, waren er geen uitzondering. Maar het kost natuurlijk wel wat. In Zelzate werden tijdens een actie 119 voertuigen gecontroleerd en werd er geen enkele overtreding vastgesteld. Dat zien we uiteraard graag!

Zone 50 km/u

De meeste controleacties vonden plaats in zones waar 50 km/u is toegelaten. Ook hier deed Zelzate het behoorlijk met 3,15% overtredingen. Lochristi scoorde hier het slechtste met 8,06% overtredingen. In Lochristi verdubbelden twee bestuurders deze toegelaten snelheid. In Wachtebeke waren twee bestuurders twee keer zo gehaast als toegelaten, in Zelzate één bestuurder. Zoals hierboven reeds vermeld: het kost natuurlijk wel wat.

Zone 70 km/u

In Lochristi, Moerbeke en Wachtebeke werden de beste resultaten gehaald in de zones waar maximaal 70 km/u is toegelaten. Dit neemt niet weg dat er in Moerbeke toch een bestuurder aan 156 km/u door de Ledestraat snelde. Zelzate scoorde met 0% overtredingen zeer goed in de Wachtebekestraat en de Leegstraat. De R4 deed het met een gemiddelde overtredingsgraad van net geen 10% minder goed. Daar werden uitzonderlijk snelheden van om en bij de 120 km/u geregistreerd.

Het kost wel wat

In 2022 vielen in Oost-Vlaanderen 5.981 letselongevallen, dat zijn er ruim 500 meer dan in 2021. Er vielen 60 doden te betreuren, vijf meer dan in 2021. Het grootste aantal slachtoffers bevindt zich in de categorie auto-inzittenden en fietsers.

De wet is niet mals voor bestuurders met een zware voet. De onmiddellijke inning bestaat uit een vast bedrag voor de eerste 10 km/u die je te snel rijdt. Voor elke km/u die je daar nog eens boven gaat, komt er een progressieve boete bovenop. Wie in een zone 30 meer dan 30 km/u te snel rijdt of op andere wegen meer dan 40 km/u te snel gaat, mag zich verwachten aan een verval van het recht tot sturen van 8 dagen tot 5 jaar, opgelegd door een rechter ter zitting. Bij interceptie, dus wanneer je door de politie onderschept wordt, wordt het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

Labels