Preventieve controle vuurwerk - eindejaar

In het kader van de eindejaarsperiode die zich aankondigt, werd een preventieve controle uitgevoerd met betrekking tot het veilig stockeren en verkopen van vuurwerk. Bij een speelgoedhandelaar te Zelzate werd een controle uitgevoerd door de lokale politie Regio Puyenbroeck in samenwerking met controleurs van de FOD Economie, Controledienst vuurwerk.

Deze controle resulteerde aanvankelijk in het aantreffen van 25 kilogram aan illegaal vuurwerk. 

Vuurwerk Cobra 6

Verder onderzoek wees uit dat de verdachte tevens een grote partij illegaal vuurwerk had opgeslagen in twee garageboxen in Zelzate. Volgens een eerste schatting zou het gaan om bijkomend een twintigtal paletten illegaal vuurwerk. Het betreft springstof met een zeer explosief karakter.

Het Parket van Gent voert hieromtrent een onderzoek.

Voor vragen kan u terecht bij:

Mevrouw An Schoonjans

Persmagistraat - Openbaar Ministerie te Gent

Commissaris Koen Van Poucke

Persofficier - Politiezone Regio Puyenbroeck

Enkele tips (zie ook Dat het feest maar geen drama wordt)

Als particulier mag u enkel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik kopen. In België draagt dit vuurwerk de benaming "feestvuurwerk". Koop enkel wettig en veilig vuurwerk waarop één van de volgende verplichte kwaliteits- en veiligheidsmarkeringen staat:

  • Goedgekeurd Belgisch feestvuurwerk dat verplicht de volgende markering draagt "BE/OTU XXXXX/D". Het is verboden deze producten te verkopen aan consumenten jonger dan 16 jaar, tenzij een uitdrukkelijke bepaling dit toelaat. Dit type vuurwerk mag op de Belgische markt gebracht worden tot de vervaldag van de erkenning en uiterlijk tot 04 juli 2017.
  • Vuurwerk met CE-markering van categorieën 1 en 2. Dit vuurwerk draagt verplicht de markering "CE categorie 1" of "CE categorie 2". Consumenten jonger dan 12 en 16 jaar mogen respectievelijk de producten categorie 1 en categorie 2 niet kopen.

De vuurwerkartikelen die te klein zijn om een markering aan te brengen, moeten in een gemeenschappelijke verpakking voorzien van aangepaste markering verkocht worden. Koop nooit vuurwerk zonder gebruiksvoorschriften en bij twijfel kunt u aan de handelaar vragen om een afschrift van de handleiding mee te krijgen waarop vermeld staat hoe het gekochte product te gebruiken.

Als particulier mag u feestvuurwerk kopen met daarin niet meer dan 1 kilogram pyrotechnische sas. Dit komt min of meer overeen met 4 tot 5 kg brutogewicht vuurwerk. De verkoper mag u dus geen grotere hoeveelheden verkopen.

Labels