Operatie ‘vergroening’ op wieltjes

Elektrische personenwagens en fietsen voor Politiezone Regio Puyenbroeck

In haar Zonaal Veiligheidsplan 2020-2025 engageert Politiezone Regio Puyenbroeck zich ertoe in te zetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het voeren van een milieuvriendelijk beleid is er echter al langer aan de orde. Duurzaam energieverbruik, hemelwaterrecuperatie en een verantwoord voertuigenbeheer zijn daar voorbeelden van. Onlangs werden nog twee Euro 4-voertuigen van 2008 vervangen door full electric vehicles (FEV).

autos

De aankoop kadert binnen een brede duurzaamheidsvisie die wordt aangedreven door korpschef Koen Van Poucke. Deze visie wordt sterk ondersteund door de burgemeesters van de vier door de politiezone beheerde gemeenten Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate. De actualiteit rond Covid-19 bracht de aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen met respect voor algemeen welzijn, het welzijn van de medewerkers en het anders denken over mobiliteit in een stroomversnelling. “Als politiezone staan we dichtbij de burger en is algemeen welzijn voor ons een prioriteit. Met een innoverend karakter en een actief welzijnsbeleid willen we daarnaast ook onze identiteit als aantrekkelijke werkgever nog versterken”, verduidelijkt Van Poucke.

Verantwoord energieverbruik

Al in 2016-2017 werden budgetten vrijgemaakt voor een politiehuis in Lochristi dat in 2017 in gebruik werd genomen. Het politiehuis beschikt over innovatieve technieken voor een verantwoord energieverbruik, over zonnepanelen en hemelwaterrecuperatie. Ook het wijkcommissariaat Moerbeke-Wachtebeke is uitgerust met zonnepanelen en hemelwaterrecuperatie en beschikt bovendien over een warmtepomp. Het wijkcommissariaat in Zelzate werd door het gemeentebestuur in 2020 uitgerust met zonnepanelen, onderworpen aan een energiescan en kreeg een nieuwe energiezuinige verwarmingsketel. Dit commissariaat huisvest het wijkteam Zelzate, is de vaste uitvalsbasis van een interventieploeg van de politiezone en wordt vaak gebruikt voor verhoren in het kader van onderzoeksdaden door het Team Lokale Recherche.

Duurzame mobiliteit

In het meerjarenplan is de noodzakelijke vernieuwing van het voertuigenpark opgenomen. De politiezone maakt er geen geheim van een gefaseerde vergroening na te streven. Wanneer een voertuig aan vervanging toe is, wordt eerst een grondige gebruiksanalyse gemaakt. Voor bepaalde voertuigen, denk hierbij vooral aan interventie- en interceptievoertuigen, ligt een emissievrije en budgetvriendelijke oplossing nog niet voor de hand. Omwille van de praktische inzetbaarheid van deze voertuigen kiest de politiezone daarom voor de meest milieuvriendelijke brandstofmotoren. De inzetbaarheid van personenwagens voor de wijkteams en voor gewone dienstverplaatsingen leent zich echter uitstekend tot voertuigen met alternatieve aandrijvingen zoals CNG of hybride en elektrische voertuigen.

Kleine SUV

De twee nieuwe voorwielaangedreven Hyundai Kona’s zijn SUV’s uit het lagere SUV-segment en zijn uitgerust met een accu van 39,2 kWh die een rijbereik van gemiddeld 250 km biedt. De elektromotor levert een vermogen van 100 kW of 136 pk en is goed voor een maximale koppel van 395 Nm.

Het energieverbruik bedraagt ongeveer 15,4 kWh per 100 km, al hangt dit sterk af van de weers-omstandigheden, het gebruik van klimaatcontrole en het rijgedrag. Bij gematigde temperaturen en snelheid kan zelfs een energieverbruik van slechts 10,2 kWh per 100 km worden gehaald.

De bestuurder wordt door de head-up display, die informatie over snelheid, navigatieaanwijzingen en waarschuwingen van de hulpsystemen weergeeft, veilig door het verkeer geloodst.

Eén van de voertuigen werd omgebouwd tot politievoertuig en is uitgerust met politiestriping en logo, een blauw zwaailicht, een sirene en luidsprekers om omstaanders aan te spreken. De tweede Kona werd omgebouwd tot anoniem politievoertuig met blauwe knipperende LED’s, een sirene en luidsprekers zodat de bestuurder zich te allen tijde kenbaar kan maken als ordehandhaver.

Innovatie

Met deze elektrische voertuigen is de politiezone niet aan haar proefstuk toe. Sinds januari 2020 maken de wijkinspecteurs van Lochristi en van Zelzate de straten veilig(er) met een elektrisch voertuig. Deze emissievrije voertuigen hebben respectievelijk 9.800 en 3.700 km op de teller en werden positief onthaald door de burgers. Het voertuigenpark telt tevens drie CNG-wagens. Het huidige wagenpark bestaat voor 13,80% uit volledig elektrische voertuigen en voor 10,30% uit CNG-wagens. 65,50% van de voertuigen voldoet aan de Euro 6-norm en 17,25% aan de Euro 5-norm. De laatste Euro 4–norm wijkcombi wordt begin 2021 vervangen door een politiecombi die voldoet aan de Euro 6-norm.

Elektrische  fietsen

Al lang voor het groene gedachtengoed werd opgenomen in de strategie van de politiezone, fietsten de wijkinspecteurs op 100% spieraandrijving en zo groen als maar kon rond in hun wijk voor het uitvoeren van politionele taken zoals kantschriften, preventieve controles, woonstvaststellingen, enz. Intussen beschikken de wijkteams over elektrische fietsen om dankzij de hulpaandrijving ook verdere verplaatsingen tijdsefficiënt te kunnen uitvoeren. De elektrische fietsen kregen onlangs versterking van nog eens twee fietsen.

De wijkinspecteur heeft nauwe contacten met zijn buurt en kent zijn inwoners als geen ander. Het gebruik van de fiets maakt haar of hem nog toegankelijker en aanspreekbaarder. Fietsen is bovendien het visitekaartje voor het welzijns- en milieubewustzijn van de politiezone”, aldus Van Poucke.

Organisatie-identiteit

De omgeving waarin we functioneren is aan voortdurende veranderingen onderhevig. Deze vergroening van het wagenpark past binnen het kader van een moderne en wendbare organisatie die middenin de maatschappij staat. “Als politiezone spelen wij, ondersteund door de lokale besturen, daadkrachtig in op maatschappelijke en technologische veranderingen en willen wij met iedereen aan boord snel kunnen schakelen. De groeiende aandacht voor welzijn, milieu en technologische innovaties heeft daarnaast ook een positieve impact op de werving van nieuwe, bekwame en betrokken medewerkers”, stelt de korpschef. De beroepenvoorlichters van de politiezone stellen vast dat verschillende aspiranten zich goed kunnen identificeren met de waarden van een organisatie die maatschappelijk verantwoord ondernemen en innovatie op de agenda heeft staan. 

Overheidsopdracht

Alle aankopen van de politiezone zijn gebonden aan de wetgeving overheidsopdrachten. De technische vereisten worden opgesomd en verschillende leveranciers kunnen een offerte indienen. De concurrentie speelt op een eerlijke manier, favoritisme is hierdoor uitgesloten en er wordt een goede prijs bedongen. De politiezone kan daarnaast ook aansluiten bij aankoopcentrales die de opdracht middels het principe van de overheidsopdrachten al toewezen aan bepaalde leveranciers. De Kona’s werden aangekocht door in te tekenen bij de aankoopcentrale Fluvius. De elektrische fietsen werden aangekocht via de aankoopcentrale van de Vlaamse Overheid.

Labels