Jaarverslag 2022

Het jaarverslag 2022 werd op 11 mei 2023 voorgesteld aan het politiecollege en aan de leden van de politieraad. In dit jaarverslag vindt u een overzicht van de acties en van de behaalde resultaten van het voorbije jaar. 

cover jaarverslag 2022

Het leven hervatte zich na de coronacrisis. En dat was niets te vroeg. De recreatiesector, de studenten, het bedrijfsleven, de zelfstandigen... iedereen was aan wat ademruimte toe. De heropleving van het dagelijkse leven had echter ook zijn impact op de criminaliteit. Zo steeg het aantal incidenten van geweld in de publieke ruimte. Ook de vaststellingen van drugsbezit namen sterk toe. Dat had te maken met de evenementen die terug georganiseerd konden worden. 

Voor wat betreft de verkeerscontroles is er goed nieuws en slecht nieuws. Procentueel daalde het aantal snelheidsovertredingen. Via bemande controles werden in 2022 10.111  voertuigen geflitst boven de toegelaten snelheid. Het aantal bestuurders dat een positieve ademtest aflegde, steeg jammer genoeg van 4,24% in 2021 naar 5,89% in 2022. Wij volharden in onze controles tot iedereen zich veilig in het verkeer kan begeven.

Het aantal inbraken in gebouwen steeg in Lochristi en in Wachtebeke, daalde sterk in Moerbeke en bleef ongeveer hetzelfde als vorige jaren in Zelzate. Wanneer we kijken naar het aantal vastgestelde winkeldiefstallen, blijkt dat er een grote stijging was in vergelijking met vorige jaren. Ook dat kan te maken hebben met het feit dat de winkelbezoeken na de coronacrisis terug toenamen. 

Het aantal dossiers dat werd behandeld door het Team Jeugd & Gezin bleef hoog. Dossiers aangaande intrafamiliaal geweld worden waar nodig multidisciplinair aangepakt omdat deze problematiek een impact kan hebben op huisvesting, financiën en op het sociaal, psychisch en lichamelijk functioneren van de slachtoffers.

Het aantal personen dat van hun vrijheid werd beroofd, steeg tegenover 2021 en ook het aantal kantschriften - opdrachten van het Parket - nam toe.

Meer informatie vindt u in het jaarverslag 2022. U zult merken dat er op het gebied van veiligheid en leefbaarheid van de omgeving nog steeds werk aan de winkel is. Wij blijven gericht optreden en een dienstverlening op maat aanbieden.

Labels