Controle tijdens de Safety Days

In navolging van het succesvolle Project EDWARD (European Day Without a Road Death) van TISPOL (the European Police Traffic Network) lanceerde ROADPOL in de zomer van 2020 de Safety Days. In het kader van deze jaarlijkse veiligheidsdagen organiseerde Politiezone Regio Puyenbroeck op 21 september 2022 een verkeerscontrole met interceptie in de vier gemeenten Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate.

Interceptie

De ROADPOL Safety Days vinden plaats tijdens de Europese week van de mobiliteit, die dit jaar liep van 16 tot 22 september. Gemiddeld vallen er dagelijks 70 verkeersdoden op de Europese wegen. Met de organisatie van deze veiligheidsdagen wil men dit aantal voor minstens één dag tot nul herleiden. Daarnaast wil men alle weggebruikers uitnodigen om eens grondig over hun weggedrag na te denken en bij te sturen waar nodig. Beoogd wordt dat alle weggebruikers, wanneer ze hun verplaatsing doen per (vracht)auto, motorfiets, (elektrische) fiets of te voet, zich bewust zijn van het feit dat zij door het juiste weggedrag bijdragen aan hun eigen veiligheid en aan die van hun medeweggebruikers. De acties van de federale en de lokale politie richten zich tijdens deze dagen op de killers in het verkeer, zoals snelheid, GSM, gordel, zwaar vervoer… Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de focus achter het stuur.

Snelheidscontrole Zelzate

In Zelzate werden 391 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Elf bestuurders reden te snel. De hoogst gemeten snelheid was 71km/h in een zone 50 km/u. De boorddocumenten van drie voertuigen die ter controle uit het verkeer werden gehaald, waren in orde. Een bestuurder kreeg een onmiddellijke inning voor het gebruik van de GSM achter het stuur.

Controle R4 geparkeerde vrachtwagens

Op de R4 werd een controle uitgevoerd in het kader van overlast door geparkeerde vrachtwagens. Vijf vrachtauto’s stonden niet reglementair geparkeerd. Daarnaast bleek dat er hinder wordt veroorzaakt door wildgroei op de gelijkgrondse berm die de vrije doorgang op het fietspad belemmert.

Snelheidscontrole Wachtebeke

Van de 142 in Wachtebeke gecontroleerde voertuigen reden 13 bestuurders te snel. De hoogst gemeten snelheid in een zone 50 km/u was 76 km/u. Negen voertuigen werden ter controle uit het verkeer gehaald. Twee bestuurders konden geen geldig keuringsbewijs voorleggen.

Snelheidscontrole Moerbeke

128  voertuigen werden op snelheid gecontroleerd. Vijf bestuurders reden te snel. De hoogst gemeten snelheid was 78 km/h in een zone 50 km/u. Vijf voertuigen werden ter controle uit het verkeer gehaald. De boorddocumenten van deze bestuurders waren in orde.

Snelheidscontrole Lochristi

Nog voor de actie effectief van start ging, werd in Lochristi al een bestuurder gevat die ter hoogte van de wegenwerken een verbodsbord C3 ‘verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder’ negeerde.

Tijdens de actie werden 381 voertuigen op snelheid gecontroleerd. 42 bestuurders reden te snel. De hoogst gemeten snelheid was 86 km/u in een zone 50 km/u. Van de 11 voertuigen die ter controle uit het verkeer werden gehaald, hadden alle bestuurders hun boorddocumenten in orde. Een bestuurder kreeg een proces verbaal voor het niet dragen van de gordel en voor het gebruik van de GSM achter het stuur. Ook een minderjarige fietser maakte gebruik van de GSM en mag zich later aanbieden voor een Fred Kadet-verkeersles.

Labels