Controle GSM achter het stuur: vier intrekkingen rijbewijs

Op 25 juni organiseerde de verkeersdienst van Politiezone Regio Puyenbroeck een actie om bestuurders bewust te maken van de gevaren van het gebruik van de GSM achter het stuur en van het niet dragen van de veiligheidsgordel.

GSM achter het stuur

Zes bestuurders werden betrapt op het gebruik van de GSM achter het stuur: vier ervan zagen hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken worden, twee bestuurders kregen een onmiddellijke inning. 

Vier personen droegen hun gordel niet. Eén van deze bestuurders had bovendien te veel gedronken en mocht het rijbewijs voor drie uur afgeven. Eén bestuurder maakte voor het vervoer van jonge passagiers geen gebruik van het geschikte kinderbeveiligingssysteem. 

Risico’s GSM achter het stuur

Het risico op het veroorzaken van een ongeval verhoogt aanzienlijk wanneer je afgeleid bent achter het stuur. Daarom mag je als bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden of manipuleren. Het toestel moet in een geschikte houder zitten die aan het voertuig is bevestigd. 

Toch met je GSM in de hand een voertuig besturen, is een overtreding van de derde graad. Je krijgt een onmiddellijke inning van 174 euro, vermeerderd met de administratieve kost. Jouw rijbewijs kan ook worden ingetrokken, waarna je voor de politierechter dient te verschijnen die zich over jouw verdere straf zal uitspreken. 

Labels