Bodycams voor Politiezone Regio Puyenbroeck

Politiezone Regio Puyenbroeck maakt sinds 8 februari 2022 gebruik van de bodycams. De operationele politiemedewerkers dragen daarbij een kleine mobiele camera op hun uniform. Dit is toegelaten op grond van artikel 25/3 van de wet op het politieambt. Ook de vier gemeentebesturen van Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate gaven op aanvraag van de korpschef hun principiële toestemming voor het gebruik van de bodycam op openbaar publiek toegankelijk domein.

Bodycam

Wat willen we bereiken door de inzet van de bodycam?

Samengevat worden de volgende doelstellingen beoogd:

  • Terugdringen van geweld tegen de politie;
  • verminderen noodzaak tot geweld door de politie;
  • bevorderen correcte bejegening burger – politie – burger met het oog op de-escalatie;
  • verminderen van (ongegronde) klachten tegen de politie;
  • de omstandigheden van een tussenkomst opnemen;
  • de verslaggeving/verantwoording over onze tussenkomsten verbeteren;
  • de veiligheid van de politieambtenaren verhogen;
  • de kwaliteit verhogen en de vaststellingen van misdrijven staven door meer gebruik te maken van materiële vaststellingen;
  • professionaliseren van de klachtenafhandeling voor de algemene inspectie of Comité P.

In welke gevallen wordt de bodycam gebruikt?

Op het grondgebied Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate dragen enkel de leden van het interventieteam standaard een camera. De politieambtenaren van andere diensten (Wijk, Verkeer en Mobiliteit, Lokale Recherche) mogen de camera dragen, maar doen dit enkel bij welbepaalde acties of onderzoeken.

De bodycam wordt zichtbaar ingezet, dit wil zeggen dat de bodycam wordt gedragen door een geüniformeerde politiemedewerker of een niet-geüniformeerde politiemedewerker die een interventiearmband met interventienummer draagt.

De bodycam filmt niet permanent. De politiemedewerker maakt een opname wanneer hij dit noodzakelijk acht, bijvoorbeeld in geval van verbale agressie, fysieke weerspannigheid, mogelijkheid tot escalatie ...

Het activeren van de bodycam - en dus het filmen - wordt voorafgegaan door een mondelinge waarschuwing, tenzij de waarschuwing het gebruik van de bodycam onwerkzaam zou maken of tenzij de bodycam reeds geactiveerd is op basis van bepaalde gevarenindicatoren die eenzijdig door de politieambtenaar mogen worden beoordeeld. Er is een rood indicatielampje zichtbaar wanneer de bodycam werd geactiveerd. 

Wanneer en wat wordt er geregistreerd?

Van zodra de bodycam wordt geactiveerd om te filmen en op te nemen, wordt beeld en geluid geregistreerd en dit binnen het bereik van de camera.

Dit kan op niet-besloten plaatsen (openbare weg, gemeenteplein, straat, …) en op besloten plaatsen (horecazaken, bedrijven, fitnesscentra, privéwoningen, kantoren, …) en dit voor de duur van de interventie. De hele situatie en omgeving kan gefilmd worden, bijvoorbeeld, de straat, de gebouwen, geparkeerde of voorbijrijdende voertuigen, bij het incident betrokken personen en omstaanders.

Omdat de wetgeving het toelaat om onder bepaalde voorwaarden de bodycam te gebruiken, kunnen betrokken personen of omstaanders dit niet weigeren en niet vragen om de opname te stoppen tijdens een incident.

Na het incident wordt de opname onmiddellijk stopgezet. Er wordt gebruik gemaakt van een bufferfunctie waarbij er een halve minuut opnametijd is vooraleer de politieambtenaar de bodycam activeert. 

Wat gebeurt er met de opnames?

De opnames kunnen ook enkel achteraf bekeken worden via het videomanagementsysteem in het politiecommissariaat. Dit wil zeggen dat van zodra de bodycam terug wordt geplaatst in het dockingstation op het politiecommissariaat, de opnames automatisch gedownload worden naar sterk beveiligde servers en vervolgens automatisch gewist worden van de bodycam. De politieambtenaar kan de opnames in tussentijd niet op de bodycam bekijken, wijzigen of verwijderen.

De toegangen tot en het beheer van de beelden in het videomanagementsysteem van de politiezone zijn strikt bepaald en zo veel mogelijk functioneel en technisch beperkt.

Indien de beelden relevant zijn in het kader van een lopend onderzoek of proces-verbaal, worden de beelden maximaal 12 maanden bewaard. Deze opnames worden op een externe drager neergelegd bij het parket in de context van het gerechtelijk dossier onder de verdere (verwerkings-) verantwoordelijkheid van het parket.

Niet-relevante beelden worden automatisch na 30 dagen gewist.

Kan ik met betrekking tot de beelden rechten uitoefenen die mij zijn toegekend door de AVG?

Er zijn bepaalde grenzen aan de rechten die kunnen uitgeoefend worden.

Beelden kunnen immers kaderen binnen een gerechtelijk onderzoek waardoor deze niet meer vrij beschikbaar zijn. In het andere geval worden de beelden voor slechts een zeer korte termijn (30 dagen) bewaard. Ten slotte moet ook de persoonlijke levenssfeer en de persoonsgegevens van derden die mogelijk zichtbaar zijn op de beelden, te allen tijde gerespecteerd worden.

Voor het indienen van een  verzoek tot uitoefening van uw rechten, kunt u per e-mail terecht bij pz.regioPuyenbroeck@police.belgium.eu. Overeenkomstig de wet moet het verzoek in niet-complexe gevallen behandeld worden binnen 30 dagen vanaf ontvangst ervan. Alle verzoeken worden nauwkeurig behandeld.

Wordt er toezicht uitgeoefend op de politie met betrekking tot het gebruik van de bodycam?

Intern wordt er toezicht gehouden op het rechtmatig gebruik van de bodycam door de hiërarchische leiding en door de functionaris voor gegevensbescherming (DPO). Extern wordt er toezicht gehouden door de voorziene controleorganen.

Labels