Baggerwerken

Baggerwerken op de Moervaart en Bovendurme verbeteren bevaarbaarheid en waterafvoer

Begin mei is de waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV gestart met baggerwerken op de Moervaart en de Bovendurme. De werken gebeuren vanop het water en de afvoer van het baggerslib verloopt via de waterweg. De beweegbare bruggen over de Moervaart en de Bovendurme zullen tijdens de werken, die enkele maanden duren, regelmatig geopend worden om de baggervaartuigen door te laten.

Op de bodem van de Moervaart en de Bovendurme is heel wat baggerslib aanwezig. Dat slib ontstaat doordat plantenresten, afval, bodemmateriaal en bladeren zich vastzetten op de bodem van de vaarweg. Door het baggerslib in verschillende zones te verwijderen kan het pleziervaartverkeer in de toekomst vlotter passeren en wordt de waterafvoer verbeterd.

De baggerwerken op grondgebied van Mendonk, Wachtebeke, Moerbeke, Sinaai en Lokeren starten in de week van 5 mei en zullen vermoedelijk tot eind augustus duren. De werken gebeuren vanop het water met een kraan op een ponton. Er is dus geen hinder voor fietsers en voetgangers op het jaagpad. De afvoer van het slib verloopt via de Moervaart, het kanaal Gent-Terneuzen en de Ringvaart om Gent naar een gespecialiseerde site in Zwijnaarde. Daar wordt het slib ontwaterd en geborgen. In totaal zal ongeveer 60 000 m³ slib verwijderd en afgevoerd worden.

Beweegbare bruggen

De beweegbare bruggen op de Moervaart en de Bovendurme zullen in de periode tussen begin mei en eind augustus regelmatig, vermoedelijk 3 keer per uur, geopend worden om de werfvaartuigen door te laten. In overleg met de betrokken gemeente zullen 2 verkeersluwe bruggen, de Terwestbrug en de Coudenbormbrug in Moerbeke, tijdens de werken permanent onderbroken zijn voor alle verkeer. Op die manier kunnen de werken sneller afgerond worden.

Daarnaast zal Waterwegen en Zeekanaal NV, eveneens in overleg met de gemeente, de geplande herstellingswerken aan de Kalvebrug in Wachtebeke combineren met de baggerwerkzaamheden om zo de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Tijdens de baggerwerken wordt deze brug volledig onderbroken voor het verkeer. Voor fietsers en voetgangers komt er naast de Kalvebrug een tijdelijke noodbrug.

Om de duur van de werken zo kort mogelijk te houden werkt de aannemer ook op zaterdag. Op zondag en tijdens het bouwverlof (van midden juli tot begin augustus) wordt er niet gewerkt en zijn alle bruggen steeds beschikbaar voor het verkeer.

Wenst u meer informatie?

Claudia Van Vooren - Communicatieverantwoordelijke Waterwegen en Zeekanaal NV

claudia.vanvooren@wenz.be

Labels