AED in interventievoertuigen

Sinds kort zijn de interventievoertuigen van Politiezone Regio Puyenbroeck uitgerust met een automatische externe defibrillator (AED). Met deze extra uitrusting kunnen de interventieploegen - in afwachting van de medische hulpdiensten - de reanimatie opstarten bij slachtoffers zonder hartslag.

 automatisch externe defibrillator (AED)

Voor de aankoop van de toestellen werd eerst de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) geraadpleegd. Op basis van het advies van de IDPBW werden de vereiste en optionele opties bepaald en werden de AED-toestellen samen met een jaarlijks onderhoudscontract aangekocht via een overheidsopdracht.

Gebruikers

De aangekochte toestellen mogen worden gebruikt door zowel professionele als niet-professionele gebruikers. “Onze politieambtenaren zijn uiteraard niet medisch geschoold”, aldus korpschef Koen Van Poucke, “maar in de gevallen dat zij als eerste ter plaatse zijn, kunnen zij met deze volautomatische toestellen alvast een reanimatie opstarten in afwachting van de hulpdiensten. De medewerkers van onze interventiediensten waren vragende partij voor deze toestellen, omdat zij al in situaties zijn gekomen waar zij hartmassage hebben toegepast. Door het gebruik van deze toestellen zouden de overlevingskansen van een slachtoffer met een hartstilstand vergroten”.

Stap voor stap instructies

De volautomatische toestellen van categorie 1 mogen door iedereen worden bediend. Zij geven in realtime en stap voor stap gesproken instructies aan de gebruiker. In afwachting van het toestel en de plaatsing van de pads, kan iemand anders alvast de hartmassage beginnen.

De toestellen werden geleverd met lader en toebehoren en klaar voor gebruik en transport. Zij zijn geschikt voor voortdurende verplaatsing in een voertuig en makkelijk transporteerbaar in een veilige rugzak.

Opleiding

Alle medewerkers uit onze interventiedienst kregen tijdens een opleidingsmoment een uitgebreide toelichting over het toestel zelf en over het gebruik ervan. Zij kunnen hierdoor snel beoordelen wanneer zij de AED kunnen gebruiken en hoe zij een slachtoffer kunnen reanimeren in afwachting van medische diensten.

Labels