Actie GSM en gordel 11 mei 2023

Politiezone Regio Puyenbroeck houdt op regelmatige basis controles gericht op het gebruik van de GSM achter het stuur en op het dragen van de veiligheidsgordel. Op 11 mei 2023 werden op het grondgebied Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate 26 inbreuken vastgesteld. Van vier bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken.

politie motor

17 bestuurders werden betrapt op het gebruik van de GSM achter het stuur

Elk elektronisch apparaat moet in een daartoe bestemde houder zijn vastgemaakt. Gebruik van een toestel dat op de passagierszetel ligt bijvoorbeeld, is dus niet toegelaten.

Bij vier bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Twee ervan legden bij de controle op het gebruik van drugs een positieve speekseltest af en één bestuurder reed bovendien met een vervallen rijbewijs. De overige bestuurders die betrapt werden op het gebruik van de GSM achter het stuur kregen een onmiddellijke inning van 174 euro. Vier personen droegen de veiligheidsgordel niet.

Daarnaast werd er een onmiddellijke inning uitgeschreven voor het niet dragen van beschermende kledij op de motorfiets, één voor de plaats op de rijbaan, één voor onaangepaste snelheid en één voor parkeren op het trottoir.

Inbreuk van de derde graad

Het gebruik van een GSM is een inbreuk van de derde graad, waar een onmiddellijke inning tegenover staat van 174 euro. Het gebruik van elk elektronisch apparaat dat niet in een daartoe bestemde houder is vastgemaakt, kan geverbaliseerd worden. In bepaalde gevallen, onder andere wanneer de politie verkeersonveilig gedrag opmerkt, nemen de vaststellers contact op met de parketmagistraat met het oog op de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen.

Labels