11-08-2014 - Evaluatie The Qontinent

In het weekend van 8, 9 en 10 augustus 2014 vond de zevende editie van het hardstylefestival The Qontinent plaats in het Provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke. Meer dan 30.000 feestvierders konden terecht op het evenementeneiland van het Provinciaal Domein. Gedurende de drie festivaldagen was er een vlotte in- en uitstroom van de wagens dewelke begeleid werden door stewards en lokale politie. Er deden zich daarbij geen incidenten voor. Via sociale media werd er regelmatig een update verspreid.

Tijdens het evenement werd een grote inzet geleverd door de politiezone Regio Puyenbroeck om de openbare orde en de veiligheid te garanderen Zowel tijdens de opening van het festival op vrijdag (pré-party) maar ook op zaterdag en zondag werd beroep gedaan op ondersteuning van de Federale Politie voor het opsporen van verdovende middelen. Naar aanleiding van dit evenement werd een CP-OPS of commandopost voorzien waarin de verschillende disciplines vertegenwoordigd werden. De samenwerking tussen hulpdiensten, bewakingsondernemingen en organisatie verliep in de beste verstandhouding. Tijdens het evenement diende de politie niet tussen te komen voor vechtpartijen.

In het kader van de gerechtelijke opsporingen werden de volgende resultaten geboekt:

JOINTS 19

CANNABIS 266,3 gram

XTC 230 pillen

Cocaine 5,6 gr

LSD 55 trips

Hash 9,2 gr

Speed 27,1 gr

4FMP 3 gram

MDMA 12 gr

Amfetamines 3,2 gr

Ketamine 2,6 gr

Verboden wapens 3 messen, 1 pepperspray

95 personen werden in het bezit gevonden van verdovende middelen.

3 personen werden in het bezit gevonden van verboden wapens.

Tijdens het festival werd er een nultolerantie gehanteerd inzake verdovende middelen. Dit werd aan de ingang gecommuniceerd via verschillende banners waarbij de festivalbezoekers de kans kregen om zich straffeloos te ontdoen van verdovende middelen aan de hand van een "mercy bin". De organisatie van het evenement deed er dan ook alles aan om samen met de lokale politie een krachtig signaal te geven tegen het gebruik van verdovende middelen op festivals. Alle personen die betrapt werden op het bezit van verdovende middelen werden onmiddellijk van het festivalterrein verwijderd en kregen geen nieuwe kans om het festival te betreden. Hierbij was er een optimale samenwerking met zowel de organisatie als de securitydiensten. Op die manier kon het festival een feest blijven voor de aanwezige bezoekers.

In de politiezone werd in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent - dat gedurende het festival zelf ook ter plaatse was - toepassing gemaakt van de mogelijkheid om aan personen in bezit van verdovende middelen, een ogenblikkelijke inning van een minnelijke schikking voor te stellen. Dit houdt in dat na de onmiddellijke betaling van een opgelegde geldsom geen verdere strafrechtelijke stappen worden ondernomen. Door toepassing van dit principe werd 17.789 euro aan minnelijke schikkingen geïnd.

2 Personen werden in het bezit aangetroffen van grotere hoeveelheden verdovende middelen. Zij werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter en bleven aangehouden. Vier personen ontvingen een onmiddellijke dagvaarding om op korte termijn voor de rechter te verschijnen. Er werden drie minderjarigen in het bezit van verdovende middelen aangetroffen. Zij zullen zich later voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.

Eén persoon werd voor de onderzoeksrechter geleid wegens het niet naleven van zijn eerder opgelegde voorwaarden. Eén persoon werd van zijn vrijheid beroofd wegens openbare dronkenschap.

Labels