Veilig naar school
De grote vakantie loopt op haar laatste benen… In heel wat huizen worden nu de laatste voorbereidingen getroffen voor een goede start van het nieuwe schooljaar. Denk je daarbij ook aan de veiligheid in het verkeer? Er zullen zich immers weer duizenden kinderen in het verkeer begeven: te voet, met de fiets of in de wagen van (groot)ouders. Onze tips helpen je alvast veilig op weg.
Algemene tips
Heb je kinderen die binnenkort te voet of met de fiets naar school gaan (al dan niet onder begeleiding)?
- Oefen dan nu alvast de route die ze zullen volgen, zowel de heen- als de terugweg.
- Denk eraan dat de snelste/kortste route niet altijd de veiligste is.
- Tijdens die oefenmomenten kan je de kinderen wijzen op de mogelijke gevaarlijke punten (zoals opritten, garages, parkings, kruispunten) en de belangrijkste verkeersregels nog eens overlopen. Deze interactieve kaart van de federale politie geeft aan waar de meeste ongevallen gebeuren, en kan een nuttig hulpmiddel zijn om de veiligste route uit te stippelen.
- Basisregels die kinderen zeker moeten kennen zijn de betekenis van de belangrijkste verkeersborden, en de regel van voorrang van rechts.
- Op tijd vertrekken maakt dat je kind zich niet moet haasten – wie zich haast zal minder goed opletten in het verkeer of onnodige risico’s nemen.
- Zichtbaarheid is van levensbelang. Het duurt niet lang meer voor de ochtend- en avondspits in het donker gebeuren. Zorg ervoor dat je als zwakke weggebruiker voldoende zichtbaar bent. Een fluovestje doet wonderen. Vinden je kinderen die niet hip? Je kan ze makkelijk 'pimpen' met stickers en andere materialen.
Extra tips als je kind te voet naar school gaat
- Leer je kind dan veilig over te steken (op een zebrapad), oogcontact met bestuurders is belangrijk!
Extra tips als je kind met de fiets naar school gaat
- Controleer dan voor de eerste schooldag of de fiets van je kind in orde is met de technische eisen (fietsbel, remmen, fietsverlichting, reflectoren). Zorg ook dat de banden goed opgepompt zijn.
- Op de fiets kan een helm het verschil maken bij een ongeval. Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wel warm aanbevolen.
- Leer je kind de dode hoek van bussen en vrachtwagens kennen: hou minstens drie meter afstand en weet dat de chauffeur je niet ziet als je naast de vrachtwagen staat.
- Heb vertrouwen in je kind, maar laat het pas alleen naar school rijden als het zichzelf daar comfortabel bij voelt. Kan het bijvoorbeeld goed de snelheden inschatten? Kan het zijn arm uitsteken en tegelijk zijn evenwicht bewaren?
Extra tips voor de ouders van adolescenten
- Veel jongeren luisteren oortjes om naar muziek te luisteren. Dat zorgt ervoor dat ze omgevingsgeluid niet goed oppikken. Je raadt hen best aan tijdelijk uit te doen of om extra voorzichtig te zijn wanneer ze de weg oversteken.
- Wil je zoon of dochter een brommer? Leg hem uit dat een hogere snelheid een hoger risico betekent en dat het essentieel is om 100% aandachtig te rijden en de verkeersregels te volgen.
- Dring er op aan dat ze ‘s ochtends op tijd naar school vertrekken. Door te laat te vertrekken, is het mogelijk dat ze risico’s nemen en zichzelf in gevaar brengen.
- Met het openbaar? Het kan nuttig zijn om een alternatieve route achter de hand te houden voor het geval de bus, tram of metro niet op tijd komt.
Tips als je je kind met de auto naar school brengt
- Kom je als volwassene in de buurt van een school? Matig je snelheid en wees extra waakzaam. Kinderen moeten nog veel leren, ook in het verkeer.
- Als je met de auto kinderen naar school brengt, zorg er dan voor dat deze correct zijn vastgeklikt (al dan niet in een kinderzitje, naargelang de grootte).
- Parkeer je auto waar het mag, zorg niet voor nodeloze parkeeroverlast aan de schoolpoort.
Elk jaar houdt de Gentse politie bij de start van het schooljaar gedurende een paar dagen extra toezicht aan de scholen en de directe schoolomgeving.