Veilig en vlot de winter door

Koning Winter is in het land! Niet alleen de temperaturen zakken maar ook sneeuw en ijzel durven ons dan te beurt vallen. Naast de dikke truien, handschoenen, sjaals en mutsen halen we ook best onze sneeuwschop en zak zout uit de kast. Ijzel of sneeuw betekent niet alleen winterpret maar zorgt daarnaast ook voor gevaarlijke situaties en soms voor overlast.

Stoep sneeuw- en ijsvrij maken

Het niet ruimen van de sneeuw en/of het ijs leidt tot gevaarlijke situaties voor de gebruikers van het trottoir.

Elke gebruiker van een onroerend goed of eigenaar van een ongebruikt onroerend goed palend aan de openbare weg, moet instaan voor het reinigen van zijn/haar trottoir. Je kan immers verantwoordelijk gesteld worden bij eventuele ongevallen.

  • Volgens de wettelijke bepalingen moeten de trottoirs - zelfs in verkeersvrije straten en pleinen - steeds begaanbaar zijn over een breedte van 1 meter.
  • De verwijderde sneeuw- en ijsmassa moet worden gestapeld aan de rand van het trottoir zodanig dat ze niet op de rijbaan terechtkomen. Als er geen ruimte is, dan mag het op de rijbaan. De autobushaltes, rioolmonden,… moeten uiteraard steeds vrij blijven en er moeten openingen zijn om het afvloeiend water door te laten.
  • Het gebruik van dooizout is toegelaten behalve in de omgeving van bomen die zich bevinden in de trottoir- of bermstrook.

Een inbreuk op het politiereglement kan aanleiding geven tot een administratieve geldboete van 60 euro (in geval van herhaling kan de geldboete oplopen tot maximum 250 euro). Daarenboven kan je aansprakelijk worden gesteld bij eventuele ongevallen.

Aangedampte en aangevroren ruiten

Veel automobilisten houden de krabber al in de aanslag. Gebruik zeker niet je ruitenwissers om je ruiten ijs- en sneeuwvrij te maken: je ruitenwissers gaan er stuk van en je krijgt een ondoorzichtige brij op je voorruit.

Dek je voorruit (op voorhand) af met karton of speciale folie om aanvriezen te voorkomen. Je kan de ruit ook inwrijven met een doormidden gesneden aardappel.

Aandampen kan je voorkomen door de binnenkant van de ruit in te wrijven met een beetje schoonmaakmiddel of shampoo.

Met een kurk tussen de ruit en de ruitenwissers vermijd je dat deze vastvriezen.

Volgens het verkeersreglement moeten zowel de voor- als de achterruit, alle zijruiten en alle spiegels vrij zijn van sneeuw en ijs. Wie het vertikt om de autoruiten voor vertrek ijs- en sneeuwvrij te maken, riskeert een boete. Enkel het ijslaagje op 20 vierkante centimeter van je voorruit wegkrabben is niet voldoende. Het zorgt er immers voor dat je als bestuurder onvoldoende kunt zien en dat je gezichtsveld verkleint.

Draag comfortabele schoenen en kledij

Rondrijden met een dikke winterjas aan en/of met laarzen tegen de sneeuw kan ervoor zorgen dat je rit oncomfortabel wordt. Het kan ook gevaarlijk zijn omdat je bewegingen erdoor beperkt worden.

Bevroren sloten

Wie op voorhand grafietpoeder aanbrengt in de sloten van de wagen, voorkomt dat de sloten bevriezen. Steek je sleutel een paar keer in het slot om het poeder goed te verspreiden. En met een klein busje antivries op zak ben je gewapend tegen onaangename verrassingen.

Zorg voor een 'overlevingskit' tegen de kou in de auto

Het is altijd handig om een aantal ‘hulpstukken’ bij te hebben: een krabber om de voorruit ijsvrij te maken, een doek om de aangedampte ruiten en de vuile koplampen proper te maken, een zaklamp, een overlevingsdeken en water voor in het geval dat je lang vast komt te staan.

Veilig fietsen in de winter

Met de fiets door sneeuw en ijzel? Dan hou je best rekening met een aantal zaken, zowel preventief als tijdens het fietsen. Enkele tips vind je hier.

Voorzorgsmaatregelen

Hier vind je nog een aantal tips en voorzorgsmaatregelen om in de winter een ongeval te voorkomen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.