Ruiters op de openbare weg

Tips voor ruiters

Tips voor andere weggebruikers

Tips voor ruiters

Een paard is een “levend vervoermiddel” en neemt dan ook een bijzondere plaats in binnen het verkeersreglement. In dit artikel zullen we het vooral hebben over regels en nuttige tips voor ruiters. In een volgend artikel bekijken we de verplichtingen en aanbevelingen voor automobilisten ten opzichte van paarden op de openbare weg.

Ruiters moeten, zoals alle weggebruikers, de wegcode respecteren

Een ruiter wordt beschouwd als een bestuurder, ook als hij zijn paard aan de hand leidt – iets wat bijvoorbeeld niet geldt voor fietsers die zijn afgestapt. Net als alle weggebruikers mag een ruiter dus ook niet bellen met zijn gsm (tenzij handsfree) of onder invloed rijden. Nogmaals: dit is ook van toepassing als hij te voet gaat en zijn paard aan de hand leidt.



Net zoals andere weggebruikers hun voertuig goed moeten kunnen besturen, moeten ruiters in alle omstandigheden heer en meester zijn over hun rijdier. Een ruiter moet dus vermijden zich op de openbare weg te begeven met een paard dat hij niet vertrouwt of niet onder controle heeft.



Ruiters moeten zo dicht mogelijk tegen de rechterkant van de weg rijden, maar mogen zich niet op het fiets- of voetpad begeven.



Buiten de bebouwde kom mogen zij wel op de gelijkgrondse berm (aan de rechterkant) rijden.



Ruiters moeten iedere verandering van richting aangeven met hun arm, zoals fietsers.



Ruiters, alleen of in groep, moeten zich ook aan de volgende regels houden

Binnen de bebouwde kom is stappen of draven toegelaten, maar galopperen is verboden.



Ruiters mogen altijd met zijn tweeën naast elkaar rijden, maar zelfs in draf kunnen ze het eventueel achteropkomende verkeer vertragen. Uit beleefdheid zouden ze dus best nu en dan achter elkaar rijden om auto’s te laten passeren.



Een groep van meer dan tien ruiters kan worden geleid door een aanvoerder van minstens 21 jaar oud. Hij moet dan een armband in de nationale driekleur aan zijn linkerarm dragen en een signaal in de vorm van het verkeersbord C3 bij zich hebben. 



Indien nodig kan hij bij kruispunten waar geen verkeerslichten staan, het verkeer tegenhouden om de groep ruiters te laten oversteken.

Om alleen met een paard op de openbare weg te mogen rijden, moet een ruiter minstens 14 jaar zijn. Als hij begeleid wordt door een andere ruiter die minstens 21 jaar is, daalt die leeftijdsgrens naar 12 jaar.



In het donker is een goede verlichting verplicht voor ruiters. Daarnaast adviseren wij steeds aan ruiters om zichzelf en hun rijdier te voorzien van reflecterende elementen … ook overdag!

Tips voor andere weggebruikers

Hoe kan je veilig een ruiter inhalen? Mag je door een groep ruiters breken als je voorrang hebt? De verplichtingen en de juiste reacties van andere weggebruikers wanneer zij ruiters tegenkomen op straat.

Een paard schrikt snel, houd daar dus rekening mee

Een paard is van nature een angstig dier. Een onverwacht geluid of plotse beweging kan het doen schrikken. Het kan hierdoor gaan steigeren of achteruit trappen, of zelfs op hol slaan. Vandaar dat je als bestuurder altijd moet vertragen wanneer je een of meerdere ruiters nadert op de openbare weg. Dat geldt overigens ook voor andere rij-, trek- of lastdieren en vee. Als een dier duidelijk tekenen van angst vertoont, moet je zelfs stoppen.



Met “bestuurders” bedoelen we uiteraard niet alleen automobilisten, maar ook motorrijders en bromfietsers – zeker als ze hebben geknoeid met hun uitlaatpijp waardoor ze extra veel lawaai maken.

Ook voertuigen die weinig of geen lawaai voortbrengen kunnen een paard aan het schrikken maken. We denken dan in de eerste plaats aan fietsers, maar ook aan elektrische auto’s, vooral als ze snel en dus onverwacht het dier passeren. De ogen van een paard staan aan de zijkanten van het hoofd, wat hem een gezichtsveld geeft van 340° (op 360°). Het dier heeft een hele kleine dode hoek recht voor zich, maar de grootste dode hoek bevindt zich achter hem. Als een geruisloos voertuig het dus inhaalt, ziet hij dat plots naast zich verschijnen, wat een hevige schrikreactie kan teweegbrengen.



Wanneer een groep ruiters je pad kruist …

Een andere belangrijke regel van de wegcode, die op alle weggebruikers van toepassing is, betreft een groep ruiters op de openbare weg. Zoals we al zagen in ons vorige artikel, mag een groep van meer dan tien ruiters zich laten begeleiden door een aanvoerder. Deze moet minstens 21 jaar zijn, een band in de nationale driekleur om zijn linkerarm dragen en een bordje in de vorm van een verkeersbord C3 bij zich hebben.



Die aanvoerder mag bijvoorbeeld op een kruispunt zonder verkeerslichten het verkeer tegenhouden om de groep ruiters te laten passeren of oversteken.



Alle andere weggebruikers – ook voetgangers! – moeten zijn aanwijzingen opvolgen, zelfs als zij eigenlijk voorrang hebben. Denk er ook aan dat de groepsleider voetgangers mag beletten om over te steken om zijn groep ruiters door te laten. De voetgangers moeten zijn aanwijzingen opvolgen. 

Stel dat een groep ruiters zich op de openbare weg begeeft zonder aanvoerder. Ook dan is het altijd beter om die groep niet te doorkruisen. Het zou de dieren immers onrustig en angstig kunnen maken. Een voetganger of (brom)fietser die zich tussen een groep ruiters begeeft riskeert bovendien zo een slag te krijgen van een steigerend of achteruittrappend paard.



We raden dan ook iedereen die een groep ruiters zonder aanvoerder op een kruispunt tegenkomt, aan om een beetje geduld te hebben en zijn weg pas te vervolgen als de volledige groep ruiters is overgestoken. Ondertussen kan je even genieten van deze mooie dieren, die niet voor niets “de edelste verovering van de mens op de natuur” worden genoemd …

Bron: Secunews

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.