Mag iemand anders met mijn auto rijden?

Je wagen uitlenen aan een vriend of familielid, na een avondje stappen je autosleutels aan de BOB van het gezelschap geven of met een gebroken been een vrijwillige chauffeur inzetten… Vaak een prima idee, maar mag dat zomaar? Wel, het antwoord is eenvoudig: iemand anders mag zonder problemen jouw wagen gebruiken. Je autoverzekering – zoals het woord al zegt – is immers verbonden aan het voertuig, niet aan de persoon, en blijft dus gewoon tussenkomen. Je moet je er wel van vergewissen dat de persoon aan wie je je wagen toevertrouwt over een geldig rijbewijs beschikt. Het is immers strafbaar om je auto te lenen of te geven aan iemand zonder geldig rijbewijs.

Wat met mijn kind?

Al zijn er natuurlijk wel enkele belangrijke nuances. Stel bijvoorbeeld dat jouw zoon of dochter regelmatig met de wagen rijdt, dan moet je dit melden aan je verzekeraar. Hij/zij zal dan in de polis opgenomen worden als bestuurder van het voertuig. Het is trouwens altijd verstandig om je kind op te geven als bestuurder als hij of zij regelmatig met je auto rijdt. Op die manier kan jouw kind historiek opbouwen en kan hij of zij later schadevrije jaren meenemen als er op een dag een polis op zijn of haar naam staat.

Wat bij regelmatig gebruik?

Bij het eenmalig uitlenen van je auto is het niet vereist om je verzekeraar op de hoogte te stellen. Een bestuurder die slechts sporadisch met je auto rijdt, hoeft dus niet opgenomen te worden in de polis. Het gevolg kan wel zijn dat er een franchise van toepassing is.
Je verplichte autoverzekering dekt de burgerlijke aansprakelijkheid (de zogenaamde verplichte BA) van eender welke bestuurder van je wagen. Uiteraard moet die voldoen aan alle wettelijke voorwaarden om te mogen rijden (bijvoorbeeld een rijbewijs hebben) en mag die het voertuig niet tegen de wil van de eigenaar gebruiken.
Wanneer je je wagen regelmatig uitleent of verhuurt aan derden moet je dit zeker melden aan je verzekeraar om niet voor onverwachte problemen te staan. Bewust bepaalde zaken verzwijgen kan ervoor zorgen dat de verzekeringsmaatschappij verhaal zal uitoefenen.

Wat met mijn bedrijfswagen?

Rij je met een bedrijfs- of flexwagen moet je extra aandachtig zijn. Of dat voertuig door iemand anders dan jezelf mag bestuurd worden, is afhankelijk van de policy en verschilt van firma tot firma. Zo zijn er werkgevers die heel flexibel omgaan met gelegenheidschauffeurs, maar is het bij andere bedrijven zelfs niet toegelaten om de inwonende partner met je wagen te laten rijden. Check dus zeker eerst de voorwaarden voor je jouw stuur uit handen geeft.

Bron: VAB

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.