Je rechten bij een verkeersongeval

Wat kan je doen om je rechten te vrijwaren als je betrokken bent bij een verkeersongeval en daarbij gewond geraakt bent? Is een medisch attest van je behandelende arts voldoende, of moet je een beroep doen op een specialist? 

Allemaal vragen waar je in zo’n situatie mee wordt geconfronteerd en die je dwingen snel allerlei beslissingen te nemen, met soms grote financiële gevolgen. 

Wat je onmiddellijk na een verkeersongeval moet doen

Wanneer de politie ter plaatse komt



Als er (licht)gewonden zijn bij een verkeersongeval komt de politie meestal ter plaatse. In dat geval is het belangrijk dat je als slachtoffer de politie zo snel mogelijk een medisch attest met de eerste vaststellingen van je verwondingen bezorgt. Een dergelijk attest moet worden opgesteld door je huisarts of door de arts in het ziekenhuis waar je werd opgenomen. Het moet een gedetailleerde beschrijving bevatten van al je letsels en klachten ten gevolge van het verkeersongeval en de duur van een eventuele arbeidsongeschiktheid vermelden.

Het is echter goed mogelijk dat bepaalde letsels pas later optreden. Daarvan moet je dan steeds een bijkomend medisch attest laten opstellen door een arts.



Wanneer je de zaak in der minne regelt



Wanneer jij en de andere betrokken partij(en) besluiten zelf gezamenlijk het aanrijdingsformulier in te vullen moet je bij rubriek 3 “gewonde(n), ook licht gew.” het vakje naast “ja” aankruisen. Op de achterkant van het formulier kan je verdere details vermelden, ook over de aard van de letsels en de klachten, bijvoorbeeld: pijn in de nek of aan de rug, duizeligheid, wonde aan het voorhoofd of pijnlijke knieën.

Aarzel niet om alles op te schrijven: minimaliseer je klachten niet en wuif ze zeker niet weg, de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij zal dit tegen je kunnen gebruiken wanneer je later toch klachten blijkt te hebben.

Als er zich nieuwe gevolgen (nawerkingen) of klachten voordoen, met name wanneer de spanning en de stress in verband met het ongeval wat zijn afgenomen, is het aangeraden om er direct mee naar je arts te stappen en een medisch attest te laten opstellen zodat je een bewijs in handen heeft. Het is dan ook van groot belang dat de medische opvolging van je letsels en klachten als gevolg van het verkeersongeval regelmatig en correct gebeurt.

Ter herinnering: volgens artikel 52.3 van het Verkeersreglement moet "Elke persoon betrokken in een ongeval dat lichamelijk letsel heeft veroorzaakt, () ter plaatse blijven ten einde een bevoegd persoon toe te laten de nodige vaststellingen te doen. Indien evenwel geen bevoegd persoon binnen een redelijke tijd kan bereikt worden, moeten de betrokken personen aangifte doen van het ongeval uiterlijk binnen vierentwintig uren, hetzij op het dichtsbijgelegen politiebureau, hetzij op dat van hun woon- of verblijfplaats.

De samenstelling van een medisch dossier

Als slachtoffer moet je de omvang en de aard van de door je geleden schade als gevolg van het verkeersongeval bewijzen. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk te beginnen met de samenstelling van je medisch dossier, in eerste instantie onder de controle van je huisarts. In het volgende artikel komen we nog terug op de rol en inhoud van het medisch dossier.

Als je in het ziekenhuis hebt gelegen zal het volledige medische dossier van het betreffende ziekenhuis achteraf op verzoek worden doorgegeven aan je huisarts en – in een later stadium – aan de adviserend arts.

De tussenkomst van een adviserend geneesheer

Het is verstandig, en vaak zelfs noodzakelijk, om onverwijld een specialist (adviserend arts) te raadplegen voor de beoordeling van de door je geleden lichamelijke schade, zodat je verzekerd bent van een onafhankelijk oordeel ten overstaan van de verzekeringsmaatschappijen.



De kosten voor de tussenkomst van een adviserend arts zullen door de rechtsbijstandsverzekering (als je die heeft) worden vergoed. Ook je familiale verzekering (BA privéleven) kan een dekking voor rechtsbijstand omvatten (als dat contractueel is vastgelegd), met name voor zwakke weggebruikers (voetgangers, fietsers en passagiers van een voertuig).



Een van de taken van de adviserend arts bestaat er in eerste instantie in om al je medische documenten en attesten te verzamelen. Hiervoor zal hij contact opnemen met je huisarts of het ziekenhuis waar je werd verzorgd. Verder zal hij eventueel bijkomende onderzoeken aanbevelen of bijkomende informatie vragen om het oorzakelijk verband tussen het ongeval en je letsels en klachten aan te kunnen tonen.



Volgens het burgerlijk recht moet je als slachtoffer immers zelf bewijzen, met alle rechtsmiddelen, dat de door je geleden lichamelijke schade waarvoor je vergoeding vraagt daadwerkelijk het gevolg is van het verkeersongeval waar je bij betrokken was (NB: dit ligt niet helemaal hetzelfde wanneer het gaat om een arbeidsongeval tijdens of op weg van of naar het werk). Hoe meer tijd er is verstreken na het ongeval, hoe moeilijker het natuurlijk wordt om dit oorzakelijk verband aan te tonen.

Medisch onderzoek in aanwezigheid van beide adviserend artsen

Idealiter is je eigen adviserend arts aanwezig tijdens de onderzoeken die worden gevraagd door de adviserend arts van de verzekeringsmaatschappij. Je kan je zo laten bijstaan door je eigen “medische advocaat”.

De nodige onderzoeken zullen dan dus gezamenlijk worden uitgevoerd door de adviserend artsen van beide partijen. En als er eventueel gespecialiseerde onderzoeken nodig zijn, kunnen zij daartoe samen besluiten. Deze manier van werken zal de onderhandelingen zeker vergemakkelijken en in bepaalde gevallen zelfs een medische expertise kunnen voorkomen.

Bron: Secunews.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.