Is mijn rijbewijs nog geldig?

Sinds de invoering in 1967 heeft het Belgische rijbewijs veel veranderingen ondergaan, eerst in papieren vorm en later in bankkaartformaat. Er zijn momenteel vier modellen rijbewijs in omloop in België. Hoe controleer je hun geldigheid?

Het eerste model uit 1967, het "Belgische rijbewijs" genoemd, werd tussen 1989 en 1998 gevolgd door een tweede type Belgisch rijbewijs volgens Europees model. Het laatste papieren rijbewijs, ook volgens Europees model, werd vanaf 1998 afgegeven. Ten slotte is er sinds 7 juli 2010 het rijbewijs in bankkaartformaat.

 

Het papieren rijbewijs met drie luiken

Veel bestuurders hebben nog steeds één van de papieren versies.

Houders van dit type rijbewijs hoeven zich vóór 19 januari 2033 geen zorgen te maken, tenzij de foto die erop staat niet langer een gelijkend is, of het verloren, gestolen, beschadigd, onleesbaar of ingetrokken is door een buitenlandse overheid. In deze gevallen wordt het automatisch omgeruild voor het nieuwe model, overeenkomstig artikel 50 van het Koninklijk Besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs.

Met dit nationale papieren rijbewijs mag je in principe rijden in de Europese Unie. In sommige landen werden echter alle oude modellen afgeschaft en geldt enkel een rijbewijs op creditcardformaat. Daar is dan ook niet iedereen op de hoogte van het feit dat het Belgische papieren rijbewijzen nog steeds geldig is.

Als je in een land buiten de Europese Unie dat het Verdrag van Wenen heeft ondertekend wilt rijden, dan moet je een internationaal rijbewijs aanvragen bij de gemeente van je woonplaats. De lijst van deze landen vind je op de website van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

 

Het rijbewijs in bankkaartformaat

Het eerste rijbewijs in bankkaartformaat werd in juli 2010 afgegeven door enkele proefgemeenten en later uitgebreid tot het hele Belgische grondgebied. Deze rijbewijzen waren aanvankelijk 5 of 10 jaar geldig. Zij moeten daarom ten minste drie maanden voor de vervaldatum door het gemeentebestuur van de woonplaats worden verlengd. Het oude rijbewijs wordt teruggenomen en vernietigd als het nieuwe wordt afgegeven.

Sinds 2015 rijden duizenden bestuurders rond met ongeldige rijbewijzen omdat ze de vervaldatum van hun rijbewijs niet hebben nagekeken en omdat de plaatselijke autoriteiten geen brieven sturen om ze te vervangen.

Deze automobilisten moeten daarom een afspraak maken bij hun de gemeente om hun rijbewijs zo snel mogelijk te vervangen.



Geldigheidsdata op het rijbewijs

De administratieve informatie over de datum van afgifte en de vervaldatum van het rijbewijs staat op de voorkant van het rijbewijs, naast de pasfoto.

De datum en plaats van afgifte van het rijbewijs staan vermeld in de vakken 4a en 4c.

De vervaldatum staat onder punt 4b

Andere geldigheidsdata staan op de achterkant van het rijbewijs op bankkaartformaat: ze hebben betrekking op voertuigcategorieën, medische keuring en het bewijs van vakbekwaamheid.



Sancties

Als je met een vervallen rijbewijs rijdt riskeer je strafrechtelijke sancties volgens de wet van 16 maart 1968 op de politie van het wegverkeer, met name de artikelen 21, 22 en 30.

Boetes gaan van 200 euro tot 2.000 euro, te vermenigvuldigen met de opdeciemen (x 8), waarbij nog diverse kosten zoals de gerechtskosten en de administratiekosten moeten worden opgeteld.

Tegelijkertijd kan een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar worden opgelegd.

Bron: Secunews.be

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.