1 jaar onthaal op afspraak

Eén jaar geleden, op 1 juli 2020, startten we met ons onthaal op afspraak. We hadden een werking op afspraak al een tijdje voor ogen, maar de Coronapandemie heeft ons ertoe aangezet om het sneller in te voeren. Ondertussen klokken we na één jaar af op 20.035 afspraken waarvan een groot deel online werden geboekt.

Onthaal op afspraak

Positieve balans

Sinds de lancering van het onthaal op afspraak hebben we nauwgezet opgevolgd hoe de baliewerking evolueerde en hoe burgers de weg naar onze afsprakentool vonden. Dankzij regelmatige evaluatiemomenten konden we kort op de bal spelen en bijsturen waar nodig – steeds met oog voor de noden en de behoeftes van onze klanten én onze medewerkers.

Na één jaar onthaal op afspraak is deze werking volledig ingeburgerd. De reacties van zowel medewerkers als burgers zijn positief. Onze medewerkers kunnen hun werk beter organiseren en plannen, wat resulteert in meer welzijn en minder stress. Burgers worden in alle rust ontvangen en kunnen efficiënter geholpen worden.

“Met onthaal op afspraak hebben we de dienstverlening voor de burger nog verbeterd. Het werkt veel efficiënter en laat de politie toe om meer op het terrein aanwezig te zijn.”

– Mathias De Clercq, burgemeester

Uiteraard blijven we de maatschappelijke tendensen verder opvolgen zodat onze afsprakentool steeds up-to-date blijft. Zo hebben we het keuzemenu van de aan te geven feiten meer gedifferentieerd door er bijvoorbeeld de optie ‘aangifte van oplichting met / zonder internet’ aan toe te voegen – dit naar aanleiding van de phishing-plaag tijdens de lockdowns.

Onthaal op afspraak in cijfers

Het afgelopen jaar maakten 20.035 burgers een afspraak. 63,5% van hen deed dit online.

  Aantal afspraken Aantal afspraken geboekt via internet

Algemeen Politiecentrum Gent

 

7.318

 

4.240

 

Commissariaat Gent Centrum

 

4.264

 

2.532

 

Commissariaat Gent West

 

1.089

 

795

 

Antenne Drongen

 

218

 

165

 

Commissariaat Ledeberg

 

1.621

 

1.168

 

Commissariaat Nieuw Gent

 

1.359

 

783

 

Politiepunt Zwijnaarde

 

94

 

64

 

Commissariaat Sint-Amandsberg

 

2.193

 

1.634

 

Antenne Oostakker & Kanaaldorpen

 

311

 

216

 

Commissariaat Wondelgem

 

1.568

 

1.122

 



Het is niet verwonderlijk dat de ‘grootste’ balies, Algemeen Politiecentrum Gent en Gent Centrum, de meeste afspraken te verwerken kregen. De soorten aangiftes waarvoor men een afspraak boekt zijn erg divers, maar een groot deel van de aangiftes gaat om verlies: verlies van boorddocumenten (1.551 afspraken), verlies van rijbewijs (1.138 afspraken) en verlies van identiteitskaart (970).

Daarnaast waren er 1.294 afspraken voor aangifte van bedreiging en 1.276 afspraken voor aangifte van bankkaartfraude.

Een afspraak maken?

Een afspraak maken kan online, via de website van Politie Gent (rubriek ‘Afspraak maken’). De rechtstreekse link vind je hier.

Aan de ingang van onze commissariaten vind je ook een QR-code. Als je die scant kom je rechtstreeks in de afsprakenmodule terecht.

Vul je gegevens in, kies een wijkcommissariaat en een passend tijdstip. Als je je mailadres ingeeft, ontvang je ook een bevestigings- en herinneringsmail van je afspraak en een overzicht van wat je moet meebrengen.

Heb je geen internet? Bel dan naar jouw commissariaat om een afspraak te maken.

Of spring tijdens de openingsuren binnen in één van onze commissariaten – vanaf 1 juli 2021 gaan onze deuren weer open voor het publiek – de onthaalbediende legt dan meteen een afspraak voor jou vast. De openingsuren en contactgegevens vind je hier.

Labels