87% van studentenkoten goed op slot
Op 7, 8 en 9 november 2017 controleerden de Dienst Preventie Voor Veiligheid en Politie Gent studentenkoten op inbraakveiligheid tijdens de jaarlijkse actie 'Kot op slot'. Net als vorig jaar lag de nadruk op het afsluitgedrag en de sociale controle door studenten. 87% van de studenten blijkt op dat vlak goed bezig te zijn.
Gent telt ongeveer 31.000 kotstudenten, die op hun kot vaak over waardevolle spullen beschikken. Binnen een en hetzelfde studentenhuis vindt men vaak meerdere laptops, gsm's, hifi-installaties, televisies, kleine huishoudtoestellen, enz. Met een beetje geluk staat voor een dief de voordeur gewoon open en zijn de studentenkamers niet op slot.
Naast het financiële nadeel voor studenten is het nog veel dramatischer als er samen met de computer belangrijke bestanden verdwijnen, zoals oefeningen, papers en thesissen.
Afsluitgedrag en sociale controle
Met de actie 'Kot op slot' willen de Dienst Preventie voor Veiligheid en de Gentse politie studenten bewust maken van inbraakveiligheid. Dit jaar vonden de controles plaats op 7, 8 en 9 november binnen Gent-West, Gent Centrum en Nieuw Gent.
Net als vorig jaar lag de nadruk op het afsluitgedrag en de sociale controle door studenten. Studenten die hun kot goed afsluiten en die controleren wie er aanbelt alvorens open te doen, kregen een 'diploma' en een pakketje student-in-Gent-gadgets. Studenten die hun kotdeur niét goed afsluiten en / of de voordeur openen zonder na te gaan wie er aanbelt, moesten het stellen met een attest met preventietips.
Resultaten
Tijdens de 'Kot op slot'-acties werden koten in 31 straten gecontroleerd. Uit de controles blijkt dat 87% van de studenten het kot goed afsluit en de nodige sociale controle aan de dag legt. 282 studenten kregen een diploma - zij sluiten hun kot goed af en controleren wie er aanbelt alvorens open te doen. 41 studenten kregen een attest met preventietips - zij sluiten de kotdeur niét goed af en / of openen de voordeur zonder na te gaan wie er aanbelt.
Over het algemeen is het afsluitgedrag goed maar er zijn toch nog een paar aandachtspunten. Zo laten studenten het vaak na om het slot ook effectief in het slot te draaien - ze trekken slechts de deur achter zich dicht. Bovendien wordt er, in grotere studentenhuizen waar men met een parlofoon werkt, nog wel eens open gedaan zonder te controleren wie er voor de deur staat.
Gratis politieadvies en tips
Gratis diefstalpreventieadvies (advies over aanpassingen in en aan de woning, zoals aan ramen, deuren, enz.) kan men - ook voor studentenkamers - aanvragen bij het Bureau Politionele Misdrijfpreventie (09 266 65 90 - preventie@politie.gent.be).
Hier vind je alvast tips om je kot tegen inbraken te beveiligen.
Word je toch het slachtoffer van een inbraak, dan verhoogt de kans om ooit de gestolen spullen terug te krijgen wanneer ze gemarkeerd zijn en je gedetailleerd kan omschrijven wat er gestolen werd. Registratiefiches waarop je identificatienummers en andere specifieke gegevens van waardevolle voorwerpen kan noteren, kan je hier downloaden. Uiteraard moet je ook steeds bij de politie aangifte doen van een inbraak.