Ijzel? Voorkom brokken

Koning Winter is in het land, hier en daar valt al een sneeuwvlokje en op verschillende plaatsen liggen de wegen glad. De strooidiensten kunnen niet overal zout strooien, dus wees alert voor gladde wegen wanneer je met de auto rijdt.

Zonder slippen wegrijden

Bij sneeuw of ijzel kan je de kans op doorslippen verkleinen door in de tweede versnelling weg te rijden. Geef niet te veel gas en laat de koppeling langzaam opkomen. Als je een automaat met sneeuwstand hebt, gebruik die dan. Vertrek rustig en versnel niet te bruusk, zodat de banden niet doorslippen. Slip je toch door, schakel dan naar een hogere versnelling, zo verminder je de kracht die op de wielen wordt uitgeoefend.

Remmen

De remweg wordt op sneeuw en ijzel langer, daarom begin je best op tijd met remmen. Rem eerst af op de motor voor je het rempedaal intrapt. Als je auto niet over ABS beschikt, rem je best pompend. Met ABS moet je net verhinderen om pompend te remmen.

Slippen

Wanneer je auto begint te slippen, moet je vooral niet plots gaan remmen. Vermijd ook bruuske stuurbewegingen. Kijk en stuur in de richting waar je heen wil. Trap de koppeling in, en laat pas daarna het gas los. Wacht met remmen tot de banden weer rollen.

Je kan dit ook leren in een slipcursus.

Labels