Ken je Maat!

Met de campagne 'Ken je Maat' wil JOETZ vzw studenten en jongeren aansporen om voor elkaar te zorgen tijdens het uitgaan en om overmatig alcoholgebruik te vermijden. De campagne bestaat uit onder andere een video met jonge acteurs uit 'Thuis', een quiz, een Facebookbutton, flyers en fietszadelhoesjes.

Alcoholgebruik bij studenten

Uit onderzoek van de VAD - Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw - uit 2013 blijkt dat 41% van de 17-18-jarigen regelmatig alcohol drinkt. Ook de meest recente studentenbevraging van de VAD in Vlaanderen toont dat bij bijna de helft van de studenten het drinkgedrag risico's inhoudt voor gezondheidsproblemen. Gematigd alcoholgebruik kan een leuk onderdeel zijn van een avondje stappen maar bij incidenten is overmatig drankgebruik toch wel heel dikwijls in het spel.

Ben jij een goede maat?

De campagne 'Ken je Maat' maakt studenten en jongeren bewust over hun alcoholgebruik en spoort hen aan om zorg te dragen voor elkaar tijdens het uitgaan. Enerzijds zet deze campagne in op online media door het verspreiden van een video waarin jonge acteurs uit de tv-serie 'Thuis' laten zien hoe een goede maat het verschil kan maken tussen een leuke avond uit en een nacht die minder goed afloopt. Daarnaast kunnen jongeren ook deelnemen aan de quiz 'Ben jij een goede maat?' en nadien de button 'Ik ben een goede maat' op Facebook delen. JOETZ vzw deelt ook op grote schaal flyers en fietszadelhoesjes uit onder de studenten.

JOETZ vzw wil via deze campagne studenten ervan bewust maken dat ze zelf een positieve en ondersteunende rol kunnen spelen bij vrienden die dronken worden of zijn. De kernboodschap is 'laat je vrienden niet alleen naar huis gaan en draag zorg voor elkaar'. Deze boodschap wordt op een ludieke, niet belerende manier gebracht waarbij de uitdrukking 'Ken je Maat' uiteraard een dubbele betekenis heeft.

Op de website van JOETZ vzw vind je meer info over de campagne.

Voor meer info over veilig alcoholgebruik, surf naar www.druglijn.be​.

Labels