Vallende sterren

Snelheidscontroles zijn duidelijk niet de meest "aaibare" functie binnen het politiewerk. "Flitsers" of "vallende" sterren zijn vaak een beetje de boemannen binnen het verkeersbeleid. Nochtans kadert dit repressief optreden in de grote doelstelling van de Verkeersdienst om het aantal verkeersslachtoffers in Gent naar beneden te halen. Hiervoor bestaat dan wel weer een breed maatschappelijk draagvlak. Ook de regionale, federale en Europese overheden hebben zich dit tot doel gesteld. Onderzoek van het BIVV wijst immers uit dat bij 1 op 3 ongevallen met lichamelijk letsel overdreven of onaangepaste snelheid een doorslaggevende factor is. Niet alleen is onaangepaste of overdreven snelheid vaak de oorzaak van het ongeval, ook speelt zij een significante rol in de ernst van de lichamelijke letsels.

De middelen om dit op het terrein te realiseren zijn echter beperkt en er lijkt in de huidige economische toestand weinig perspectief te bestaan dat ze op korte termijn drastisch gaan uitgebreid worden.

De Verkeersdienst van de Gentse politie probeert dan ook de beschikbare man(vrouw)kracht en middelen zo gericht mogelijk in te zetten op plaatsen waar ze het meeste effect hebben. Dit geldt uiteraard ook voor de snelheidscontroles.

Analyse is hierbij het nieuwe toverwoord. Op basis van deze analyses werden dit jaar een 15-tal flitslocaties geselecteerd binnen een lijst van straten met de meeste letselongevallen. Er werd ook rekening gehouden met de technische beperkingen die de inzet van onze snelheidsradars niet overal toelaat. De nieuwe Lidar "superflitspaal" echter biedt bijkomende mogelijkheden.

Verkeersongevallen zijn meestal het gevolg van een combinatie van factoren. Overdreven snelheid is daar maar een deelaspect van. We streven er dan ook naar andere acties zoals alcoholcontroles in een gecoördineerde aanpak op de ongevalsgevoelige locaties te richten.

Sensibilisering is naast de repressieve aanpak even belangrijk om een gedragswijziging bij de bestuurders te bewerkstelligen. Om die reden is het belangrijk dat de weggebruikers ook geconfronteerd worden met de resultaten van bv. snelheidscontroles. Dit kan natuurlijk via media maar ook heel direct op de plaats van de vaststellingen. Een voorbeeld hiervan is de Deinsesteenweg waar ondanks een intensieve flitscampagne de overtredingsgraad niet onder de 25 % zakt. In september werden maar liefst 2.221 overtredingen vastgesteld.

Op de locatie werd dan ook een van onze grote elektronische infoborden met de resultaten van de flitsactie geplaatst. Het bord stond op een symboolplaats ter hoogte van een kruisje geplaatst door de Vereniging van Ouders van Verongelukte kKnderen. De boodschap is duidelijk "hier viel ooit een sterretje, dit nooit meer." Deze locatie staat uiteraard symbool voor alle verkeersslachtoffers die ooit in het Gentse vielen.

De combinatie van sensibilisering en repressief optreden met de anonieme flitsradars en de zgn. superflitspaal hadden alvast hier een spectaculaire impact op het rijgedrag van de bestuurders. Metingen wezen uit dat de overtredingsgraad na de actie drastisch gedaald was. Dit resultaat zal uiteraard tijdelijk en plaatselijk zijn en verdere opvolging vergen.

Onze politiezone zal ook in de komende maanden inspanningen leveren om de bestuurders op deze ongevalsgevoelige locaties tot een gedragswijziging aan te manen, zowel met preventieve als repressieve middelen.

Nieuwe technologische ontwikkelingen bieden steeds meer mogelijkheden. De flitscamera's van de mobiele radars zijn reeds gedigitaliseerd wat voor een vlottere verwerking van de vaststellingen zorgt. De "Lidar" lasertechnologie maakt het nu ook mogelijk langdurige controles te doen op plaatsen waar de radars geplaagd worden door zgn. parasitaire reflecties van metalen voorwerpen. De ondertussen beruchte superflitspaal van onze zone kan echter zonder deze beperkingen zijn werk in de zone-30 in het stadscentrum doen. Er werd gekozen voor een aanpak met een open vizier. Er werd geen enkele poging gedaan om de superflitspaal te camoufleren. Integendeel: het toestel is voorzien van reflecterende politie signalisatie. De grote omvang is het gevolg van de jammer genoeg noodzakelijke beveiligingen. De inzet van de superflitspaal kende grote weerklank in de pers en sociale media. Dit draagt enkel bij tot de gewenste impact op de locaties waar hij ingezet wordt.

Flitsen is dus duidelijk meer dan boetes innen !

Labels