Vraag nu je speelstraat aan voor de paasvakantie

De kerstvakantie zit er nog maar net op, maar het is toch nodig om al eens na te denken over de paasvakantie. Tijdens de paas- en zomervakantie en in september kunnen straten immers tijdelijk speelstraat worden. Tot 20 januari 2017 kan je een speelstraat aanvragen voor de paasvakantie.

Voor de paasvakantie kan je kiezen uit volgende opties:

  • 3 weekends of 1 vaste dag in de week;
  • 7 dagen aaneensluitend;
  • 14 dagen aaneensluitend.

Hoe aanvragen?

De aanvraag kan je online doen op de site van Stad Gent, klik hier. Je kan het aanvraagformulier ook verkrijgen bij de Jeugddienst van de Stad Gent. Op de website vind je ook meer info, brochures en het reglement rond speelstraten. Zodra de aanvraag is ingediend doet het Mobiliteitsbedrijf een verkeerstechnisch onderzoek om te zien of de straat in aanmerking komt voor een speelstraat.

Wat is een speelstraat?

Een speelstraat is een straat die tijdelijk afgesloten wordt voor alle verkeer. Enkel de bewoners mogen nog stapvoets met de wagen in de straat. De straat is dan weer helemaal voor de kinderen. Zij krijgen weer plaats om te fietsen, te krijten, tenten te bouwen, enz. Ook de volwassenen (met of zonder kinderen) kunnen weer buiten komen met tafels, stoelen en parasols om bij te kletsen met de buren. Niet iedere straat kan echter een speelstraat zijn. Er zijn enkele voorwaarden. Zo komen enkel woonstraten in aanmerking waar nu al een snelheidsbeperking geldt van 50 km per uur en waar geen openbaar vervoer is. Een speelstraat mag ook de vlotte verkeerscirculatie in de buurt niet in het gedrang brengen. De speelstraat wordt volledig afgesloten met hekkens en een verkeersbord C3 (verboden te rijden) en onderbord: 'speelstraat tussen 14 en 20 uur'.

Voor een aanvraag voor de zomervakantie of september heb je nog tijd tot 20 maart 2016.

Labels