Bouwwerven beveiligen tegen diefstal

Elke dag wordt er ergens in België een diefstal op een bouwwerf gepleegd, gaande van klein gereedschap tot groot materieel en zelfs bouwmaterialen. Dit gebeurt voornamelijk op momenten dat de bouwwerf er verlaten bij ligt zoals 's nachts, tijdens het weekend en tijdens het bouwverlof. Besafe ontwikkelde een uniek registratieformulier, dat als doel heeft bij te dragen tot een betere registratie van het aanwezige materiaal op de werf. Dit helpt als je aangifte gaat doen bij de politie.

OBER-principe

Preventieve maatregelen kunnen worden onderverdeeld in organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen en registratie, ook wel het OBER-principe genoemd. Dit letterwoord geeft ook meteen de volgorde van de te nemen maatregelen weer. Je begint best met de organisatorische maatregelen, waarna de bouwkundige en elektronische maatregelen volgen alsook de registratie (registreren, merken en melden).

Enkele (basis)tips:

  • Stel een beveiligingsplan op;
  • Een goed sleutelbeheer is noodzakelijk;
  • Zorg voor voldoende verlichting;
  • Maak op het einde van elke dag een inventaris van het gereedschap;
  • Sensibiliseer uw personeel;
  • Beveilig al uw voertuigen, bouwplaatsketen en machines;
  • Berg alles op in een veilige, afsluitbare plaats;
  • Voorzie alarmsystemen en camerabewaking.

Meer uitgebreide informatie over de te nemen maatregelen vind je terug in de brochure 'Voorkom diefstallen op uw werf' van Besafe of via deze link.

Aangifte

Doe te allen tijde aangifte bij de politie van diefstal en vandalisme! Dit kan je doen in elk politiecommissariaat.

Uniek registratieformulier

Als je aangifte gaat doen bij de politie van diefstal, is het belangrijk dat je een goede en gedetailleerde beschrijving geeft van de feiten en het gestolen materiaal. Een handig hulpmiddel hierbij is het registratieformulier: hiermee kan je een goede inventaris opmaken en een voldoende gedetailleerde beschrijving van het materiaal geven. Een goede beschrijving is immers onontbeerlijk voor de aangifte van een diefstal bij de politie.

Labels