100 dagen in Gent - Feesten mag, maar doe dit met respect

Het vieren van de zogenaamde '100 dagen' wordt steeds populairder bij scholieren. Bij deze gelegenheid zetten ze de bloemetjes buiten omdat ze over een 100-tal dagen de middelbare school verlaten. Om ongevallen en overlast te vermijden zet de Stad Gent, samen met een aantal partners, de preventiecampagne 'Zorg voor elkaar' op. De boodschap luidt: 'Feesten mag, maar doe dit met respect!'

Vier regels

Concreet wordt aan de jongeren gevraagd om vier regels in acht te nemen:

  • feesten mag maar met respect voor de omgeving
  • help elkaar als het wat minder gaat
  • gooi je afval niet op straat
  • plas in een toilet en niet op straat

Deze vier regels staan op een affiche die vooral verspreid wordt in de Gentse middelbare scholen. Ook aan de schooldirecties wordt gevraagd om hun leerlingen daarover te spreken.

Sfeer en orde, hand in hand

De Federale Overheidsdienst zal tijdens de avonden van de 100 dagenvieringen controles uitvoeren op drankverkoop aan minderjarigen. Ook de politie zal op de feestavonden in de buurt zijn. Jongeren die het té bont maken, zullen op hun gedrag worden aangesproken.

Niet alleen Gentse scholieren

Laatstejaarsscholieren uit andere steden komen ook vaak naar onze stad. Er worden bussen ingezet in de kleinere provinciesteden om de scholieren naar Gent te brengen. De volgende morgen, vroeg, keren de bussen naar huis terug. Deze jongeren zijn moeilijker bereikbaar voor sensibilisering maar de politie kent uiteraard het fenomeen van de 'studentenbussen' en houdt toezicht.

100 dagen zijn niet altijd exact 100 dagen

De '100 dagen' worden door verschillende scholen op verschillende data gepland. Dat zorgt ervoor dat de drukte in de uitgaansbuurt moeilijk vooraf te voorspellen is. Anderzijds is het een goede zaak dat niet alle scholieren massaal op één avond naar de Overpoortbuurt moeten afzakken.

Labels