10 februari 2015 = Safer Internet Day

Het is vandaag, dinsdag 10 februari 2015, Safer Internet Day. Safer Internet Day ontstond in 2004, op initiatief van de Europese Commissie. Jaar na jaar kent dit initiatief steeds meer succes. Ondertussen vieren meer dan 90 landen, waaronder 28 Europese landen, deze dag om samen een beter internet te creëren. In België neemt Child Focus de organisatie van Safer Internet Day op zich en ondersteunt hierbij alle deelnemende personen, organisaties, scholen enz.

Samen voor een beter internet

Dit jaar ligt de nadruk vooral op het creëren van positieve online inhoud. Het jaarthema is "Let's create a better internet together". Internet is uitgegroeid tot een integraal onderdeel van het leven van kinderen en jongeren: ze besteden gemiddeld één uur per dag online en nóg meer in het weekend. Ze delen foto's, video's, maar zijn dankzij hun talent en creativiteit zelf ook producenten van online inhoud. Hoewel de digitale omgeving een erg verrijkende wereld is, is het belangrijk om burgers, mensen uit de bedrijfswereld, politici, enz. te sensibiliseren over de maatregelen die zij kunnen nemen om van deze online omgeving een betere wereld te maken.

Informatie

Als jongere is het niet altijd eenvoudig om de juiste mensen aan te spreken of de juiste stappen te ondernemen tegen cyberpesten en/of -criminaliteit. De jeugdinspecteurs van de Politie Gent hebben daarom een aantal vaak voorkomende vragen en antwoorden uitgewerkt en geven daarbij nuttige tips. Je kan deze vragen & antwoorden hier lezen.

In de rubriek A tot Z vind je onder 'cyberpesten' ook heel wat informatie en links naar goede websites.

Met educatieve vragen over het thema of problematische situaties kunnen scholen steeds bij Bureau Jeugd (09 266 67 50 - jeugd.preventie@politie.gent.be) terecht voor meer informatie of, indien nodig, voor een vlotte en efficiënte doorverwijzing.

Op de website clicksafe.be vind je alle informatie over een veilig en verantwoord internetgebruik voor en door kinderen en jongeren - zowel voor volwassenen als jongeren een interessante webstek.

Slachtoffer?

Ben je zelf het slachtoffer van cyberpesten? Dan kan je er best met iemand over praten. Dit kan met een vriend, een ouder, een leerkracht of een vertrouwenspersoon op school. We raden je aan om hiervan ook aangifte te doen bij de politie van je woonplaats.

Labels