Resultaten controleacties december 2020

In de loop van de maand december 2020 organiseerde Politie Gent 37 verkeerscontroles. In totaal werden 1.122 overtredingen vastgesteld. Hieronder een overzicht van de verschillende controles en bijhorende resultaten.

Alcoholcontroles

In de loop van de maand december 2020 voerde de Politie Gent zeven controles rond alcohol en drugs in het verkeer uit. Daarbij werden 625 chauffeurs gecontroleerd.

  • 7  bestuurders hadden een alcoholtest met als resultaat ‘Positief’. Dit betekent dat zij een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 mg/l UAL hadden. Hun rijbewijs werd voor 6 uur ingehouden. Van 3  bestuurders werd het rijbewijs zelfs ingetrokken voor 15 dagen omdat zij een alcoholconcentratie van minstens 0,65 mg/l UAL hadden.
  • 1 chauffeur had een alcoholtest met als resultaat ‘Alarm’. Dit betekent dat de bestuurder een alcoholconcentratie had van ten minste 0,22 mg/l UAL en minder dan 0,35 mg/l UAL. Het rijbewijs werd ingehouden voor 3 uur.
  • 617 bestuurders hadden een alcoholtest met als resultaat ‘Safe’. Dit betekent dat zij een alcoholconcentratie van minder dan 0,22 mg/l UAL hadden.

Er werden 22 speekseltesten afgenomen. 14 bestuurders bleken onder de invloed van drugs te zijn. Hun rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Eén bestuurder bleek geen houder van een rijbewijs, daarom werd diens voertuig voor 12 uur ingehouden.

Snelheidscontroles

Naast de gewone snelheidscontroles met bemande en onbemande camera’s en de LIDAR, organiseerde Politie Gent in december 2020 8 snelheidscontrole met interceptie. Tijdens deze acties werden 7.998 voertuigen gecontroleerd waarvan er 758 (9,5%) te snel reden. Drie rijbewijzen werden ingetrokken wegens overdreven snelheid.

Controles gordeldracht en GSM-gebruik

Tijdens de maand december 2020 werden op het Gentse grondgebied 4 controleacties rond gordeldracht en GSM-gebruik georganiseerd.

Er werden 36 overtredingen vastgesteld voor het niet dragen van de gordel. 23 personen, waaronder 1 fietser, vlogen op de bon omdat ze de GSM gebruikten achter het stuur.

Hinderlijk parkeren

Verkeerd parkeren heeft een belangrijke negatieve impact op de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. In uitvoering van het zonaal veiligheidsplan van de Gentse Politie drijft de Wijkdienst haar inspanningen op door middel van een aantal gerichte acties.

In de maand december 2020 organiseerden de verschillende Gentse commissariaten 9 controles op hinderlijk parkeren. Daarbij werden 94 parkeerinbreuken vastgesteld, naast 127 andere inbreuken. De top drie van parkeerinbreuken:

  1. Parkeren/stilstaan op plaatsen gesignaleerd door de verkeersborden E1 (parkeerverbod) en E3 (stilstaan en parkeren verboden) (35 keer)
  2. Stilstaan of parkeren op de oversteekplaatsen / op de rijbaan op minder dan 3 meter voor deze oversteekplaatsen (19 keer)
  3. Parkeren op de rijbaan langs de gele onderbroken streep (16 keer)

Controle zwaar vervoer, bezoldigd vervoer en taxi’s

In december 2020 voerde de Verkeersdienst 4 controles op bezoldigd zakenvervoer uit. Er werden 22  overtredingen vastgesteld.

Tijdens twee controles op zwaar vervoer werden 35 vrachtwagens en 2 lichte vrachtwagens aan een controle onderworpen. Deze controles spitsten zich toe op de correcte ladingzekering, het correct gebruik van de tachograaf en de rij- en rusttijden. De politie stelde 13 overtredingen vast en inde daarbij 6.570 euro aan boetes.

Tijdens een controle op ADR (vervoer van gevaarlijke goederen) werden 9 ADR-voertuigen gecontroleerd, waarvan er 2 in overtreding waren.

Fietscontroles

In de maand december 2020 werden twee fietscontroleacties georganiseerd. Deze controles zijn vooral gericht op het in orde zijn van de fietsverlichting, respecteren van de wegcode en het fietsgedrag in het algemeen. 22 fietsers bleken niet in orde met de fietsverlichting. Twee fietsers kregen een boete wegens het gebruik van de GSM tijdens het fietsen.

Labels