Grote bromfietscontrole: 57 bromfietsen en bromfietskoeriers gecontroleerd – 10 opgedreven bromfietsen uit verkeer gehaald

Zaterdag organiseerde de Gentse politie een grote controle op bromfietsen. Daarbij was er ook aandacht voor bromfietskoeriers. De sociale inspectie nam deel aan de actie en controleerde de arbeidscontracten van bromfietskoeriers. De controles vonden plaats in de omgeving van de Opgeëistenlaan en het Sint-Pietersplein (omgeving Overpoortstraat) tussen 14 en 22 uur. 

De politie onderwierp 34 particuliere bromfietsen aan een grondige controle. 9 bromfietsen bleken opgedreven. Een bromfiets klasse A was opgedreven om snelheden tot 82 km/h te halen. De bestuurder kon geen geldig rijbewijs voorleggen, noch een inschrijvings- en verzekeringsbewijs. Hij reed bovendien onder invloed van drugs. Deze bestuurder deed afstand van zijn voertuig. Vier opgefokte bromfietsen werden in opdracht van het parket voor 15 dagen opgelegd, waaronder een bromfiets klasse A die opgedreven was tot 51 km/h en die bestuurd werd door een 10-jarige jongen. Eén bromfiets werd in beslag genomen omdat de bestuurder niet in orde was met de verplichte verzekering. Het parket beval ook om twee bromfietsen in de klem te zetten tot de bestuurders hun rijbewijs halen.

Daarnaast werden 23 bromfietskoeriers gecontroleerd. Daarvan bleken er 3 opgedreven – 2 bromfietsen werden voor 15 dagen opgelegd.

Waarom zijn deze controles belangrijk? De regels op een rijtje

Een bromfiets klasse A mag maximaal 25km/u rijden, een bromfiets klasse B maximaal 45km/u.  Kan de bromfiets sneller dan 45 km/h rijden, dan valt hij in de categorie motorfiets. Een bromfiets waarbij de maximaal haalbare snelheid is ‘opgedreven’ voldoet niet meer aan de eisen van het technisch reglement en de bestuurder begaat een overtreding op gebied van de inschrijving van het voertuig.  Opgefokte bromfietsen zorgen tevens ook voor een erg verkeersonveilig gedrag en voor erg storende geluidsoverlast.

Wie met een opgefokte bromfiets rondrijdt, begaat heel wat overtredingen.

  • Een opgefokte bromfiets is niet meer geldig verzekerd. Bij een verkeersongeval riskeert de bromfietser dan op te draaien voor de kosten. De verzekering kan de kosten die aan de tegenpartij moeten uitbetaald worden, verhalen op de bestuurder van de opgedreven bromfiets. Zeker wanneer er gewonden vallen bij het ongeval, kunnen deze kosten hoog oplopen.  In geval van minderjarige overtreders zijn het dan de ouders die hiervoor opdraaien ...
  • Daarenboven heb je voor het besturen van een bromfiets klasse B een rijbewijs categorie A3 nodig indien je geboren bent na 14/02/1961. Voor het besturen van een motorfiets heb je ook een rijbewijs nodig, geldig voor die categorie van motorvoertuigen. Indien je een opgedreven bromfiets bestuurt en je bent niet in het bezit van een geldig rijbewijs, stuur je zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs.
  • Een motorfiets moet ingeschreven zijn en de aan de motorfiets toegekende nummerplaat moet op het voertuig aangebracht zijn. Vermits je een niet goedgekeurde (opgedreven) bromfiets bestuurt, kan dat voertuig niet ingeschreven worden. Bijgevolg bega je een overtreding op het gebied van de inschrijving.
  • Om met een motorfiets op de openbare weg te mogen rijden moet je minstens 18 jaar oud zijn.
  • Met een motorfiets mag je niet op het fietspad rijden.

Welke straffen staan er op het opdrijven van bromfietsen?

Blijkt dat een bromfiets is opgedreven, dan kan de politie deze voor maximaal 15 dagen 'opleggen' in opdracht van het parket. Dit betekent dat de bestuurder gedurende 15 dagen niet met die bromfiets mag rijden (wel met een andere). De bromfiets wordt na deze periode afgehaald met aangepast vervoer (aanhangwagen en/of bestelwagen) om te worden geregulariseerd door een erkend bromfietsdealer/ - hersteller. Dit dient te gebeuren binnen een nieuwe termijn van 15 dagen. Na de regularisatie volgt de eindcontrole. Bij goedkeuring mag de bromfiets opnieuw op de openbare weg worden gebruikt.

De politie stelt verder een proces-verbaal op van de overtredingen. Het gevolg dat hieraan gegeven wordt is afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd van betrokkene, de behaalde snelheid, de begane inbreuken, het 'verleden' van betrokkene,...

Labels