Actie asociaal rijgedrag 11/07/2020

Vorige zomer startte de Gentse politie met controleacties gericht op het aanpakken van asociaal rijgedrag, zoals overdreven snelheid, straatracen en geluidsoverlast door luide muziek uit de auto’s en brullende motoren bij het frequent optrekken. Uit meldingen van buurtbewoners blijkt dat dit gedrag ook deze zomer de kop opsteekt. Daarom organiseerde de Verkeersdienst van de Gentse politie op zaterdagavond, tussen 18u00 en 02h00, een snelheidscontrole met onderschepping in Dok-Zuid en de Sint-Salvatorstraat. Daarnaast organiseerde zij een patrouille in de ruime omgeving (Sluizeken, Krommewal, Ottogracht, Minnemeersbrug, Sint-Salvatorstraat, Sleepstraat, Gasmeterlaan, Blaisantvest) om toe te zien op algemene verkeersinbreuken en asociaal rijgedrag.

Resultaten snelheidscontrole

In Dok-Zuid (50 km/h) passeerden 1.685 voertuigen onze camera, 183 (10,8%) reden te snel. Zes rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken nadat een motorrijder van de politie de snelheidsduivels onderschepte, een zevende chauffeur die niet geïntercepteerd werd zal zijn rijbewijs alsnog moeten inleveren. Drie van hen reden sneller dan 100 km/h in de bebouwde kom, de topsnelheid bedroeg maar liefst 119 km/h.

In de Sint-Salvatorstraat (30 km/h) reed 1 op 5 bestuurders te snel. Twee bestuurders die tegen elkaar aan het racen waren (aan 86 km/h en 82 km/h in de zone 30) moesten hun rijbewijs onmiddellijk inleveren voor 15 dagen. Eén van de bestuurders had dezelfde avond al meermaals het verbodsbord C1 (verboden toegang voor alle voertuigen) in Minnemeers genegeerd.

Voertuig betrokken bij verkeersongeval staande gehouden

In de Blaisantvest kon de politie een voertuig dat aan hoge snelheid voorbijreed staande houden. Het voertuig bleek betrokken in een verkeersongeval met vlucht.

Controles blijven nodig

De Gentse politie betreurt dat dergelijke controles nodig blijven. Het asociaal rijgedrag van enkele bestuurders brengt de verkeersveiligheid en -leefbaarheid van heel wat Gentenaars in het gedrang. Met de controles wil de politie een duidelijk signaal uitsturen dat dergelijk gedrag geen plaats heeft in onze stad.

Labels