Jaarverslag 2019 Team COPS

Het Team COPS van Politie Gent heeft haar jaarcijfers van 2019 bekend gemaakt. Het team, dat valt onder de Dienst Gespecialiseerde Ondersteuning, vervult hoofdzakelijk de taak van snelle responsteam (SRT) dat bijstand levert aan de ploegen op het terrein die naar tussenkomsten met verhoogd risico worden gestuurd. Standaard is dit één patrouille van drie personen (GIA). Op piekmomenten wordt nog een tweede patrouille ingezet (CHARLIE). Daarnaast doen ze o.a. opdrachten bijzondere bijstand en uithalingen en overbrengingen van gevangenen. Het Team COPS is 24u/24u beschikbaar op het Gentse grondgebied.

In de loop van 2019 hebben zij 4.324 keer bijstand verleend aan andere diensten op het terrein. Zij hebben bij deze tussenkomsten 492 heterdaadvattingen gedaan en 231 wapens aangetroffen. Daarnaast werden zij nog 161 keer ingezet bij tussenkomsten voor personen in (zorg)instellingen.

Opdrachten bijzondere bestand

Bij de opdrachten bijzondere bijstand hoorden 49 versterkte huiszoekingen (mogelijke aanwezigheid van vuurwapengevaarlijk persoon), twaalf onderscheppingen van een voertuig, tien vattingen op de openbare weg van een vuurwapengevaarlijk of extreem gewelddadig persoon, drie tussenkomsten waarbij de verdachte zich gewapend verschanst had en drie tussenkomsten als QRT. QRT staat voor Quick Response Team, een team dat ingezet wordt bij grote evenementen of plaatsen waar er veel mensen aanwezig zijn. Dit team moet onmiddellijk kunnen reageren bij een (terroristische) aanslag of zware calamiteiten.

Uithalingen en overbrengingen van gedetineerden

Het Team COPS werd in de loop van 2019 ook naar de gevangenis gestuurd voor drie uithalingen, twee overbrengingen en één uitlevering van gevaarlijke gevangenen.

Tussenkomsten met hoog risico vraagt sterkere bewapening

Aangezien het Team COPS altijd wordt ingezet bij tussenkomsten met verhoogd risico, hebben zij ook over zwaardere bewapening nodig. Zo beschikken zij over het bijzonder wapen FN303. Dit is een middel dat projectielen lanceert die niet ontworpen zijn om te doden. Deze zorgen voor een impact op een persoon met een minimaal risico op zware of dodelijke blessures. De bedoeling is om een agressor onmiddellijk te stoppen. De FN303 hebben ze vorig jaar 316 keer ingezet en 6 keer ook daadwerkelijk gebruikt. In 2016 werd besloten over te gaan tot aankoop van een karabijn met een zwaarder kaliber voor inzet binnen de bijzondere bijstandsopdrachten. Er werd gekozen voor de SIG Sauer

MCX .300. Deze werd vorig jaar 27 keer ingezet, maar moest gelukkig nooit echt gebruikt worden.

jaarverslag COPS

Labels