Teller S.T.R.O.P.-arrestaties staat al op 100 in 2019

Het is nog maar september en toch is de 100ste S.T.R.O.P.-arrestatie al een feit. S.T.R.O.P. is de noemer voor de acties van Politiezone Gent tegen overlast en straatcriminaliteit. Normaal gezien wordt dit cijfer eerder gehaald rond november, maar we kunnen in 2019 toch wel spreken van een ‘topjaar’. Nochtans zijn er niet meer acties uitgevoerd dan de voorbije jaren en misschien zelfs minder volk ingezet per actie. 

Tiental acties per maand met vrijwilligers

Maandelijks worden zo’n tiental acties uitgevoerd met per actie een personeelsbezetting tussen de 6 en 15 personeelsleden. Dit personeel bestaat uit vrijwilligers van de diverse diensten die, naast hun dagelijkse werkzaamheden (interventie, wijkwerking, recherche,…) ook extra diensten presteren om aan de acties mee te doen. Deze acties bestaan uit gerichte patrouilles, controles van herbergen, roadblocks en nazicht in de stations met drughonden. Ook de parkjes in de stad worden vaak bezocht, zeker als er overlast wordt gemeld. Er zijn dus geen voorafgaande onderzoeken aan deze acties verbonden, maar de politie gaat actief op zoek naar verdachte of abnormale gedragingen, controleren verkregen informatie en gaan op zoek naar mensen die zij als veelpleger bestempelen.

Hoog aantal inbeslagnames

Niet alleen waren er veel arrestaties, ook de inbeslagnames waren niet min. Tot nu toe werden 150 gram heroïne, zo’n 1,6 kilo cocaïne, meer dan 4 kilo weed, 850 gram hasj, een 300-tal XTC-pillen, maar ook nieuwere drugs zoals MDMA en ketamine in beslag genomen. Vaak gaat het over kleine inbeslagnames bij een groot aantal personen, maar er waren toch ook enkele spectaculaire vattingen bij, zoals twee Albanese dealers die in een hotel werden gevat met meer dan een kilo cocaïne en bijna 20.000 euro aan druggeld. In totaal werd tijdens de acties trouwens al zo’n 60.000 euro aan druggeld in beslag genomen, 14.000 euro aan boetes geïnd en betaalden buitenlandse chauffeurs zo’n 4.000 euro’s aan achterstallige verkeersboetes.

Ook gestolen auto’s en fietsen, in totaal zo’n 40 gestolen voorwerpen, werden tijdens de acties in beslag genomen. Daarnaast nam de politie tijdens de controles ook een 60-tal wapens in beslag. Dit is een dalend cijfer door enerzijds een aanpassing in de wetgeving en anderzijds door de boetes die het parket ervoor oplegt.

Eén restaurant werd gesloten omdat de uitbater er drugs (cocaïne en hasj) verkocht en veel dealers werden opgepakt in de diverse wijken in de stad. Wijken als de Brugsepoort, het Centrum en Ledeberg blijven de nodige aandacht krijgen.

Gezochte daders van overvallen of verkrachters werden bij de lurven gevat, evenals ontvluchte gevangenen of personen met een bevel tot gevangenneming. Daarnaast werden er ook meer dan 40 personen bestuurlijk van hun vrijheid beroofd omwille van openbare ordeverstoringen of illegaliteit. Met nog enkele maanden te gaan lijkt het erop dat de acties opnieuw succesrijk waren en vooral zorgen voor meer veiligheid in de stad.

100 arrestaties STROP

Labels