Gezamenlijke controle politie, douane en belastingsdienst: 23 verkeersovertredingen, 32.000 euro achterstallige verkeersbelasting en 16.000 euro aan penale boeten

Op donderdag 14 december 2017 organiseerde de Verkeersdienst van de Gentse lokale politie in samenwerking met de Vlaamse Belastingsdienst en de Federale Overheidsdienst Financiën - Douane en Accijnzen een geïntegreerde controleactie. De politie richtte zich voornamelijk op de verplichte boorddocumenten, alcohol- en druggebruik achter het stuur en het dragen van de veiligheidsgordel. De Vlaamse Belastingsdienst controleerde of de bestuurders voldaan hadden aan hun verplichtingen inzake de verkeersbelastingen en de Douane controleerde op openstaande penale boetes (boetes uitgesproken naar aanleiding van een gerechtelijk vonnis) en gebruik van rode diesel.

We stelden diverse overtredingen vast.

  • Vier bestuurders waren geen houder van een geldig rijbewijs. Twee onder hen hadden een voorlopig rijbewijs, maar reden zonder dat zij vergezeld waren van de verplichte begeleider.
  • Een voertuig dat niet verzekerd was, werd in beslag genomen.
  • Er werden drie bestuurders gecontroleerd op drugs via een speekseltest. Twee bestuurders die onder invloed van verdovende middelen reden zagen hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.
  • 14 bestuurders vlogen op de bon omdat ze geen veiligheidsgordel droegen.
  • In twee voertuigen werden de kinderen niet vervoerd in een kinderbeveiligingssysteem.
  • 51 bestuurders legden een alcoholtest af, geen enkele bestuurder werd onder invloed van alcohol bevonden.

De Vlaamse Belastingsdienst inde ter plaatse voor een totaal van 22.905 euro aan niet-betaalde verkeersbelastingen en boetes wegens laattijdig betalen. Er werden drie voertuigen in beslag genomen ingevolge het niet kunnen overgaan tot inning van de openstaande verkeersbelasting en boete voor een totaal bedrag van in totaal 9.915 euro. Na betaling van de openstaande bedragen inzake de inbeslaggenomen voertuigen, zal de Vlaamse Belastingsdienst in totaal een bedrag van 32.820 euro teruggevorderd hebben.

De dienst Douane en Accijnzen inde ter plaatse 7.958 euro. Tevens werden drie voertuigen door hen getakeld tot betaling van een totaalbedrag van 8.299 euro aan penale boeten. Eén voertuig onttrok zich tijdens de vaststellingen aan de controleur en had nog een openstaande boete van 8.217 euro. De chauffeur zal een extra boete van 250 euro voorgeschoteld krijgen door zich te onttrekken aan de controle. Tevens stelden de Douane bij één landbouwvoertuig vast dat er rode diesel werd gebruikt waar dit niet mocht.

Labels