Resultaten actie personenvervoer dd 30/06/2017

In de marge van de "Foute Party" van Q-Music in Flanders Expo op vrijdag 30 juni 2017 werd door de Verkeersdienst van de Gentse politie een gecoördineerde actie op het bezoldigd personenvervoer georganiseerd.

In samenwerking met diverse externe partners zoals de RVA, Toezicht Sociale Wetten, Sociale Inspectie en de FOD Mobiliteit & Vervoer werd grondig nazicht gedaan van de taxi's en autobussen die de kleurrijke ("foute") feestvierders aanvoerden.

De controle was niet bedoeld om de feestvreugde te bederven maar om ervoor te zorgen dat het evenement geen alibi was voor diverse misbruiken door taxi- en busmaatschappijen.

Onderstaande resultaten bewijzen eens te meer dat dergelijke controles een noodzaak zijn om enerzijds een eerlijke concurrentie binnen de sector en anderzijds de veiligheid van de passagiers te garanderen.

Resultaten

Autocars

Tijdens deze controleactie werden - van 18.00 uur tot 02.00 uur - 36 autocars gecontroleerd. Alle chauffeurs legden een negatieve ademtest af. In totaal werd een bedrag van €11.682 aan onmiddellijke inningen geïnd wegens o.a. het rondrijden zonder vervoersvergunning, niet of onvoldoende invullen van het verplichte reisblad, niet respecteren van de rij- en rusttijden, enz.

De RVA controleerde 28 chauffeurs. Hiervan waren vier chauffeurs niet in orde (o.a. inbreuken inzake tijdelijke werkloosheid en deeltijds werken).

Taxi en Verhuur Voertuig met Bestuurder

Van 20.00 uur tot 04.00 uur werden 33 taxi's en 8 zogenaamde "VVB's" (Verhuur Voertuig met Bestuurder) gecontroleerd. Alle taxi- en VVB-bestuurders legden een negatieve samplingtest af.

Drie taxibestuurders werden onderworpen aan een speekseltest met het oog op het opsporen van het rijden onder invloed van verdovende middelen. Twee testen waren negatief. Eén speekseltest was positief voor amfetamines. Het rijbewijs van deze taxibestuurder werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Tijdens de controleactie werden zeven inbreuken inzake de taxireglementering (o.a. ontbrekende gegevens op het controlerapport) én zes inbreuken op de VVB-reglementering (o.a. ontbreken van het erkenningsteken VVB-voertuig op de voor- en achterruit) vastgesteld en beboet.

Labels