Voorbije half jaar meer dan 6.000 fietsers gecontroleerd

In het najaar van 2016 startte de Gentse politie met een project om fietsers actiever te sensibiliseren en te controleren op de punten die de veiligheid van fietsers en andere weggebruikers in het gedrang brengen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de alom gekende fietsverlichtingsacties, maar ook de technische uitrusting van de fiets, gsm-gebruik op de fiets, door het rood licht rijden en de plaats op de rijbaan.

Van november 2016 tot april 2017 voerde de politie 13 gerichte fietscontroles uit. Deze controles werden zowel door de Verkeersdienst als de Wijkdienst uitgevoerd. Tijdens deze controles werden 6.622 fietsers gecontroleerd. De politie stelde daarbij 738 overtredingen vast (11%). Het leeuwendeel daarvan was te wijten aan ontbrekende fietsverlichting (555 overtredingen - 75%). Daarnaast vlogen ook 39 fietsers op de bon omdat ze een rood verkeerslicht negeerden. 53 fietsers reden op het voetpad en 24 fietsers kregen een boete omdat ze hun gsm gebruikten tijdens het fietsen.

Nu de donkere wintermaanden achter ons liggen, is het tijdens de spitsuren klaar genoeg om zonder fietsverlichting rond te rijden. Toch blijven andere punten belangrijk en zal er ook de rest van het jaar gecontroleerd worden op deze punten.

Labels