Welke regels gelden voor speed pedelecs?

Je ziet meer en meer speed pedelecs in het verkeer. Over het algemeen dienen de bestuurders van speed pedelecs dezelfde regels van bestuurders van bromfietsen klasse B te volgen. We zetten daarom een aantal regels op een rijtje.

Bromfiets klasse P

Deze snelle elektrische tweewielers worden in het verkeersreglement (“de wegcode”) niet omschreven als fietsen (vandaar ook geen rijwielen), maar worden gecatalogeerd als “bromfiets”, zijnde de “bromfiets klasse P” (voor “speed Pedelec”). Dit is zo bepaald in de Europese regelgeving.

Omdat ze qua uiterlijk eerder lijken op een snelle elektrische fiets dan op een bromfiets, kan dit bij sommige weggebruikers verwarring zaaien wanneer ze bv. geconfronteerd worden met een speed pedelec die zich reglementair op de rijbaan verplaatst in plaats van op het daarnaast gelegen fietspad. Hoog tijd dus voor een opfrissing …

Wat zijn de verplichtingen?

  • Nummerplaat: het is verplicht om de speed pedelec in te schrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV), net als de andere bromfietsen. De speed pedelecs dragen dan ook een kleine nummerplaat van ongeveer 10 op 12 cm.
  • Fietshelm: het dragen van een goedgekeurde helm is verplicht. Je moet minimaal een helm dragen met de norm EC1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. De norm wordt in de helm zelf aangegeven met een CE-markering. Een bromfietshelm mag ook, maar dat wordt in praktijk zelden gedaan.
  • Rijbewijs: men moet in het bezit zijn van een geldig rijbewijs voor de categorie AM (voordien A3). Dit betreft het rijbewijs dat eveneens vereist is voor het besturen van een bromfiets klasse B.

    Uitzondering: het rijbewijs AM is niet vereist voor bestuurders die geboren zijn voor 15 februari 1961.
  • Je speed pedelec moet uitgerust zijn volgens de wettelijke voorschriften. Verplicht zijn:
    • geluidstoestel
    • snelheidsmeter
    • voorlicht
    • verklikkerlicht voor voorlicht
    • nummerplaat + nummerplaatverlichting achteraan
    • achterlicht
    • stoplicht
    • voor-, achter en zijreflectoren
    • pedaalreflectoren
    • achteruitkijkspiegel
    • voertuigidentificatienummer (VIN-nummer) op het frame

Zoals de andere tweewielige bromfietsen en motorfietsen moeten de bestuurders van speed pedelecs bestendig gebruik maken van het dimlicht en rode achterlicht (dus ook overdag).

Is een aparte verzekering verplicht?

Indien je speed pedelec uitgerust is met een elektrische motor die ook werkt zonder dat je gebruik maakt van de pedalen en op die manier een snelheid van minstens 25 km/h kan halen, dan is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verplicht.

Indien de motor echter enkel werkt bij gebruik van de pedalen, dan is de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid niet verplicht. Een familiale verzekering wordt aanbevolen.

Waar mag je (niet) rijden met je speed pedelec?

  • Op wegen waar de maximumsnelheid beperkt is tot 50 km/u of minder heb je als bestuurder van een speed pedelec de keuze: je rijdt op de rijbaan of je rijdt op het fietspad.
  • Op wegen waar de maximumsnelheid hoger is dan 50 km/u moet je het fietspad gebruiken, in de juiste rijrichting.
  • Verkeersborden kunnen echter verduidelijken wanneer de aanwezigheid van speed pedelecs op het fietspad verboden of verplicht is.

    Wanneer het gebruik van het fietspad verboden is voor bestuurders van speed pedelecs, wordt dit verduidelijkt door de onderborden M15 of M16. Wanneer ze verplicht het fietspad dienen te volgen, wordt dit aangeduid door middel van de onderborden M13 of M14.
    m15

    M15       

    m16

    M16       

    m13

    M13   

    m14

    M14

  • Als bestuurder van een speed pedelec mag je op gemengde voet- en fietspaden (aangeduid met het verkeersbord D9) langs rijstroken die beperkt zijn tot 50 km/h rijden. Dit op voorwaarde dat je de andere weggebruikers die zich hierop bevinden niet in gevaar brengt. Voor 1 oktober 2022 was het gebruik van gemende voet- en fietspaden verboden voor speed pedelecs. 
d9

Verkeersbord D9

  • Je mag niet rijden in voetgangerszones, tenzij je behoort tot de uitzonderingen die door de wetgever voorzien zijn (zie: 1976101105 | Regelgeving | Wegcode).
  • De maximumsnelheid geldt uiteraard ook voor speed pedelecs. Op plaatsen met een maximumsnelheid van 30 km/u of minder moet je die dus ook respecteren.
  • In een fietsstraat mag je fietsers voorbijsteken, maar je mag de maximumsnelheid van 30 km/u niet overschrijden.

Gelden de verkeersborden B22 en B23 waardoor fietsers door rood rechtdoor of rechtsaf mogen ook voor speed pedelecs?

Vanaf 1 oktober 2022 mag dit wel.

b22

   

b23

Wanneer bij het rood licht of vast oranjegeel licht echter een bijkomend oranjegeel verkeersknipperlicht met silhouet van een fiets en bijhorende pijl werd aangebracht (zie afbeelding hieronder), dan mogen de bestuurders van speed pedelecs wel voorbij het rood of oranjegeel verkeerslicht rijden mits voorrang te verlenen aan de andere weggebruikers die zich aldaar verplaatsen.

licht
licht 2

Mag je een kind als passagier vervoeren op de speed pedelec?

Speed pedelecs hebben doorgaans geen bagagedrager waarop je een zitje kan aanbrengen. Kinderen jonger dan 3 jaar mogen niet op een speed pedelec vervoerd worden. Op een gewone elektrische fiets mag dat wel, mits de nodige veiligheidsmaatregelen (zoals een aangepast kinderzitje) in acht worden genomen.

Voor de speed pedelec wil dit dus zeggen dat je kinderen tussen 3 en 8 jaar wel mag vervoeren op een speed pedelec, mits installatie en gebruik van een geschikt kinderbeveiligingssysteem en het kind moet een helm dragen. Het is verder verboden om personen te vervoeren in een aanhangwagen die gekoppeld is aan een speed pedelec.

Bijzondere wegen

Op sommige specifieke openbare wegen zijn speed pedelecs eveneens toegelaten, mits deze categorie opgenomen is op de aangebrachte verkeersborden (zie onderstaande voorbeeld).

Dit wordt weergegeven door middel van het silhouet van een bromfiets waaronder de letter P is aangebracht.

f99a

F99A

 

Negeren eenrichtingsverkeer?

Indien een onderbord  M11 of M12 is aangebracht onder het verkeersbord C1, betekent dit dat het inrijverbod niet van toepassing is voor de bestuurders van speed pedelecs.

c1

C1               

m11

M11        

m12

M12

 

 

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.