Zomer BOB in Gent: 2,5 keer zoveel bestuurders gecontroleerd, verdere daling van aantal dronken bestuurders

De voorbije editie van de BOB-campagne van 9 juni tot en met 4 september 2017 is een succes geweest. Rijden onder invloed is één van de belangrijkste ongevalsfactoren, daarom verleent de Gentse politie jaar na jaar haar volle medewerking aan de BOB-campagnes.



Dankzij het gebruik van samplers konden dit jaar 2,5 keer zoveel bestuurders gecontroleerd worden dan tijdens de zomercampagne van vorig jaar. Toen werden 1.903 alcoholtests afgenomen, dit jaar werden 4.795 bestuurders gecontroleerd.

Een sampler is een klein toestel, dat de aanwezigheid van alcohol in de omgevingslucht snel detecteert zonder dat men rechtstreeks in het toestel hoeft te blazen. Wanneer het toestel alcohol detecteert, zal de bestuurder uitgenodigd worden om een klassieke alcoholtest af te leggen ("blazen").

Tijdens de zomer BOB-campagne van dit jaar bleek in Gent 5,1% van de bestuurders onder invloed. Vorig jaar was dat nog 6,5%, in 2015 6,8%. Het Gentse percentage ligt wel een pak hoger dan wat nationaal gemeten is (3,1%), maar dit kan verklaard worden door het feit dat de controles in Gent zeer gericht gebeurden en zich toespitsten op evenementen, zoals de Gentse Feesten. Alleen al tijdens de Gentse Feesten werden meer dan 1.000 bestuurders gecontroleerd. De Gentse politie zette ook bewust controledispositieven op tijdens weekendnachten, omdat dan de meeste ongevallen met gewonden, waarbij minstens één van de partijen onder invloed van alcohol is, gebeuren.

De cijfers tonen aan dat, ondanks een daling van het aantal personen dat onder invloed achter het stuur kruipt, gerichte controles nodig blijven willen we het aantal ongevallen zien dalen. Campagnes zoals BOB zijn een belangrijk hulpmiddel om de boodschap uit te dragen dat alcohol geen plaats heeft in het verkeer.

Labels