Winter BOB-campagne PZ Gent

BOB-campagne PZ Gent: nog nooit zo weinig bestuurders onder invloed van alcohol maar nachtelijke resultaten en controles "drugs in het verkeer" zijn zorgwekkend.

Tijdens de voorbije winter BOB-campagne controleerde de Gentse politie maar liefst 11.000 bestuurders op het rijden onder invloed van alcohol. Nog nooit controleerden de Gentse flikken zoveel bestuurders tijdens een BOB-campagne. 2,2% of 238 van de gecontroleerde bestuurders lieten een strafbare alcoholconcentratie optekenen. Dit is meteen ook het beste resultaat wat betreft bestuurders die een negatieve ademtest aflegden. Hiermee volgt de politiezone de nationale trend van 2,1 % positieve bestuurders. 25 bestuurders zagen tijdens de Gentse alcoholcontroles hun rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken worden omdat zij een alcoholconcentratie van meer dan 0,64 mg/l in het ademanalysetoestel bliezen.

Zorgwekkend zijn echter de resultaten van de nachtelijke controles en de controles in het kader van het sturen onder invloed van drugs. Tijdens de weeknachten bliezen maar liefst 9% van de gecontroleerde bestuurders een te hoge waarde en op weekendnachten bedroeg deze 4,5%. Niet toevallig zijn dit tevens de periodes waarop het risico het hoogst is betrokken te geraken in een verkeersongeval met letsel. 59 bestuurders werden onderworpen aan een speekseltest ter opsporing van het sturen onder invloed van drugs. Deze speekseltesten worden pas afgenomen nadat de bestuurder uiterlijke tekenen vertoont van druggebruik. Bij 30 van deze bestuurders gaf de speekseltest aan dat er een te hoge waarde van een verboden middel aanwezig was in het bloed. Ook van deze 30 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Onze politiezone zal in de toekomst dan ook gerichter controles uitvoeren op de risicovolle momenten met het oog op het verhogen van de pakkans van hardleerse bestuurders die onder invloed van alcohol en/of drugs achter het stuur kruipen.

Labels