WhatsApp-fraude – een nieuwe vorm van oplichting

Onze politiezone wordt de laatste weken geconfronteerd met een opmerkelijke toename van een vrij nieuwe vorm van oplichting. Slachtoffers worden via WhatsApp gecontacteerd door de verdachten die zich uitgeven voor hun zoon of dochter. Met een smoes dat hun GSM onbruikbaar is geworden, ze over een nieuw nummer beschikken en dringend een geldoverschrijving moeten verrichten, maken zij de slachtoffers al gauw enkele duizenden euro lichter. Laat je niet vangen en ga niet in op dergelijke verzoeken.

WhatsApp icoon

WhatsApp-fraude

WhatsApp-fraude, ook wel bekend als vriend-in-noodfraude of hulpvraagfraude, zorgt voor veel schade: gemiddeld duizenden euro's per slachtoffer. Bij de nieuwste variant doen oplichters niet alleen bekenden na, maar kapen ze ook WhatsApp-accounts. Deze vorm werd in Gent echter nog niet geconstateerd.

Hoe herkennen?

Een persoon die je zogezegd kent stuurt je een appje vanaf een onbekend nummer. De profielfoto klopt. Vaak is het een bericht met de smoes dat hij / zij een nieuw nummer heeft. Deze 'bekende' vraagt je om geld voor te schieten. Er is vaak (veel) haast bij.

De 'bekende' wil niet op een andere manier communiceren. Of hij / zij beweert dat dit niet kan, bv. wegens een kapotte telefoon.

In sommige gevallen hoor je, als je naar het onbekende nummer belt, vaag de stem van de bekende, waarna het gesprek stopt. Dat zijn dan geluidsfragmenten die van social media zijn gehaald.

Hoe voorkomen?

Ga nooit op een betaalverzoek in, ook al vertrouw je deze bekende door en door. Criminelen lezen zich soms zelfs in via social media om personen goed te imiteren: van actuele gebeurtenissen tot gekopieerd taalgebruik en stemfragmenten.

Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel die persoon dan op via een nummer uit je eigen adresboek en check of die vraag wel degelijk van hem / haar komt.

Kan je die persoon niet onmiddellijk telefonisch bereiken? Maak geen geld over.

Wordt er wel opgenomen bij bellen en hoor je vaag wat bekende stemfragmenten? Bedenk dat dit afgespeeld stemgeluid van social media (filmpjes) kan zijn.

Toch slachtoffer?

Ben je toch op het betaalverzoek ingegaan? Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie en bezorg hen de WhatsApp-conversatie, het telefoonnummer en de bankrekening waarop je het geld overschreef.  Laat je eigen rekening onmiddellijk blokkeren / bevriezen.

Labels